Fotbalisté trénují doma, individuální plán jim zpestřují výzvy

Třinečtí fotbalisté se už tři týdny připravují individuálně v oblasti svých domovů. Lukáš Cienciala běhá po cyklostezkách, s míčem trénuje na nedalekém hřišti. Se spoluhráči je alespoň ve spojení formou Whatsappu, kde si sdílí videa z tréninků.

Lukáš Cienciala piluje po běžeckém tréninku na hřišti i techniku. Foto: archiv L. Ciencialy

„Trenéři nám zpestřují individuální plán každý třetí den nějakou výzvou. Naposledy jsme hlavičkovali v sedě. Každý se u toho natočil a nasdílel video všem do skupiny. Jsem rád, že se i takhle zabavíme a že spolu udržujeme kontakt, protože trénovat v terénu sám je horší než na hřišti s týmem,“ uvedl Cienciala.

Tréninkový plán mají všichni stejný a plní ho od pondělí do soboty. V neděli je volno. „Každý tréninkový den běháme. Buď vytrvalostně, například 45 minut v kuse, anebo děláme sprinty po několika sériích. K tomu dvakrát týdně posilujeme, trenér nám vždy pošle instrukce s odkazem na cvičení na videu. Hodně skáčeme i přes švihadlo. Všichni jsme také dostali sporttester a denně z něj zasíláme trenérům přes aplikaci Polar údaje z našich tréninků,“ popsal náplň individuálního plánu.

„Po běhu si ještě hodinku piluju techniku, abych neztratil ani cit s míčem.“Třinecký fotbalista Lukáš Cienciala

Cienciala se připravuje v okolí Jablunkova, kde žije. „Hodně využívám k běžeckým tréninkům cyklostezky. Vyrážím i na nedaleké hřiště, kde je volný přístup a nikdo tam nebývá. Po běhu si tak ještě hodinku piluju techniku, abych neztratil ani cit s míčem. Zkouším si různé kličky, přímé kopy nebo střelbu,“ pokračoval.

Už pár let také denně sleduje na youtube sestřihy akcí světových fotbalistů. „Baví mě to. Když vidím něco zajímavého, snažím se to napodobit. Největší inspirací je mi Sané z Manchesteru City, který hraje stejně jako já na postu levého křídla. Obdivuju ho,“ řekl devatenáctiletý Cienciala. „Každý večer se ještě protáhnu na rolleru (pěnový válec). Osvědčilo se mi to. Ráno mám čerstvější tělo i nohy na běh,“ podotkl.

Třinečtí fotbalisté odehráli na jaře jediné kolo a Cienciala v něm naskočil do hry od úvodní minuty. Pomalu se usazuje v základu, ve kterém odehrál i poslední tři zápasy podzimní části.

„Jsem moc rád, že mi trenér dává šanci. Vážím si toho. Vidím, jaká je tu konkurence a že je každý post zdvojený. Samozřejmě bych si přál, abych v základu zůstal, ale to už je na rozhodnutí trenéra. Já se musím starat jen o svůj výkon v tréninku i zápase. To můžu ovlivnit a snažím se jít do všeho naplno,“ řekl Cienciala. Zlepšení ale vidí. „Absolvoval jsem s týmem celou zimní přípravu a cítil jsem, že jsem vyrostl hlavně po fyzické stránce. Vyšly mi i zápasy, ve kterých jsem nastoupil,“ uznal.

Zastavení sportovních soutěží ho mrzí dvojnásob, protože byl nominován i na reprezentační akci, která by probíhala v těchto dnech. „Čekala nás druhá fáze kvalifikace na ME do 19 let. S týmy Holandska, Švýcarska a Finska jsme se měli poprat o jedno místo na Euro, ale turnaj se odložil na neurčito. Je to velká škoda. Euro je velkým cílem každého fotbalisty v mém věku. Bylo by super se potkat s hráči, kteří nastupují už za áčko v Manchesteru United,“ pronesl Cienciala, který v této sezoně jednou v národním týmu i skóroval.

Myslí i na vzdělání. Zvláště, když mu před půl rokem hrozili lékaři koncem kariéry
Lukáš Cienciala chodí na třinecké gymnázium a je v maturitním ročníku. Po splnění fotbalových povinností tak tráví čas nad knihami a sešity.

„Učím se odpoledne a večer. Nepřipravuju se ale jen na maturitu. Učitelé nám také posílají úkoly a látku, kterou bychom probírali ve škole. Je toho dost, ale umím se kousnout. Rodiče mi navíc odmala vštěpují, že vzdělání je na prvním místě. I když se chci fotbalem živit, chápu, že na to se nedá sázet. A před půl rokem jsem se o tom přesvědčil na vlastní kůži,“ řekl Cienciala.

O co šlo? „Lékařům se nelíbilo jedno moje vyšetření srdce, a tak jsem během tří týdnů podstoupil ještě několik dalších. Došli k závěru, že jsem v pořádku a není důvod, aby mě omezovali, ale člověku se během té doby honilo hlavou cokoli. Doktoři mi také hrozili, že bych mohl s vrcholovým sportem skončit,“ vysvětlil.

Cienciala si podal dvě přihlášky na Fakultu tělesné kultury v Olomouci. „Obojí se dá studovat dálkově, to jsem zohledňoval. Vybral jsem si obor aplikovaná tělesná výchova, ale více se přikláním k druhé možnosti – trenérství a sport. Ale vůbec netuším, jak budou probíhat přijímačky. Skládaly se ze tří části a už nám zrušili dvě. Talentovou zkoušku i ústní pohovor. Zbývají Scio testy a řeší se na ministerstvu školství, jak se to provede,“ pokračoval.

Nejisté taky je, jak proběhne jeho zkouška dospělosti. „Pokud nás pustí do školy do 1. června, maturita proběhne v omezené, ale v podobné formě jako obvykle. Jen bez slohové práce, tu nám už zrušili. Pokud se do té doby neotevřou, výsledky maturity nám udělají podle posledních tří vysvědčení. To by mi vůbec nevadilo, měl bych jen dvojku z matiky a jedničku ze zbylých předmětů (zeměpis, český a anglický jazyk),“ pousmál se Lukáš Cienciala.

Další zprávy z regionu