Fotbalisté trénují ve skupinkách, nesmí do šatny ani do sprchy

Po měsíci se třinečtí fotbalisté vrátili ke společné přípravě. Prozatím v omezené míře, protože uvolnění vládních opatření umožňuje profesionálním klubům trénovat jen na otevřených sportovištích a v maximálním počtu osmi hráčů.

Třinečtí fotbalisté začali od tohoto týdne trénovat ve skupinkách. Foto: ba

„Na klucích jsem pozoroval už při nástupu, jak se na trénink těší. Měli radost, že se můžou rozběhnout s balonem, přihrát si s někým, dát gól brankáři. Je to psychická vzpruha, protože v podstatě absolvovali dvě zimní přípravy,“ uvedl trenér třineckých fotbalistů Svatopluk Habanec po prvním tréninku.

„Fyzicky přišli ve velice dobrém stavu, dokonce v lepším než po první přípravě. Ale na práci s míčem se měsíční absence projevila.“Třinecký trenér Svatopluk Habanec

Třinečtí hráči plnili individuální plán v domácích podmínkách od poloviny března, kdy vláda vyhlásila kvůli nemoci covid-19 nouzový stav. Předtím stihli odehrát jen jedno jarní kolo.

Po kondiční stránce ale neklesli. „Fyzicky přišli ve velice dobrém stavu, dokonce v lepším než po první přípravě. Ale na práci s míčem se měsíční absence projevila. Někteří si sice občas zakopali na zahradě nebo někde v lese, ale to se nevyrovná každodennímu tréninku na hřišti,“ pokračoval.

Vytvořil tři skupinky po sedmi nebo osmi hráčích, do každé zařadil jednoho gólmana. „Od dalšího týdne je rozdělíme na obranné a útočné typy hráčů, abychom mohli trénovat určité herní nácviky,“ řekl Habanec.

Připravovali se na dvou hřištích – na Městském stadionu na Lesní a na Borku. První dvě party trénovaly souběžně od desíti hodin, třetí přišla na řadu v jedenáct. „Tréninková jednotka trvala hodinu. Byla hlavně o přihrávkách a střelbě. Ve stejném režimu pojedeme celý týden,“ dodal.

Přiznal, že trénink není v současné podobě plnohodnotný. Nejvíce postrádá souboje. „Řekl bych, že je to něco mezi individuálem a předzápasovým tréninkem. Neběháte už sám v lese a máte kontakt s míčem, ale fotbal je i o soubojích. Ty nám nařízení o minimálně dvoumetrových odstupech znemožňuje. Můžeme si pomoct panáky a kužely, ale nikdy nenasimulují souboje tělo na tělo,“ vysvětlil.

Musí dodržovat i další hygienická opatření. Nemůžou používat šatnu ani sprchu v areálu klubu, na trénink smějí jezdit jen individuálně. Klub musí zajistit dezinfekci.

Restart je v plánu 8. června, možná ale přijde dřív

Společný trénink je prvním krokem k dohrání sezony. Pokud půjde všechno podle plánu, tak se liga spustí za sedm týdnů. Sportovní akce jsou vládou povoleny od 8. června při účasti maximálního počtu padesáti osob.

„Jsme nastavení, že 8. června začneme prvním zápasem. Předpokládám ale, že Ligová fotbalová asociace (LFA) bude jednat s vládou o výjimkách. Jedna by se týkala posunu na dřívější termín o jeden dva týdny, druhá počtu osob. Na rovinu přiznám, že limit padesáti lidí je nereálný. To máme hráčské kádry, trenérský tým, rozhodčí, delegáta, zdravotníky a podavače, kterých by, tuším, podle regulí mělo být 10-12. Odhaduje se, že minimální kvóta by měla být mezi 90-100 lidmi,“ vysvětlil třinecký trenér Svatopluk Habanec.

Jeho slova potvrdil později na tiskové konferenci i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Připustil, že by první a druhá fotbalová liga mohla dostat výjimku a že by se mohla rozběhnout dříve. Pochopitelně bez diváků. Dodal také, že budou s LFA probírat i otázku počtu lidí na zápase.

 

Další zprávy z regionu