Fotbalová asociace ČR ukončila amatérské soutěže

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) dnes předčasně ukončil všechny jeho soutěže od třetí ligy níže kvůli pandemii koronaviru. Konečné pořadí zůstane podle aktuálních tabulek, nikdo nesestoupí ani nepostoupí.

Karel Maceček (vlevo) pomohl na podzim Hnojníku k prvnímu místu v I. B třídě. Poté ale ukončil kariéru. Foto: ba

Generální sekretář FAČR Jan Pauly má v popisu práce komunikaci s krajskými i okresními fotbalovými svazy, se kterými podle svých slov týdny a týdny probíral, jaké řešení by bylo nejvhodnější.

„Vesměs všechny kraje se shodly, že dohrát tento ročník je prakticky nemožné. Důvodů je celá řada a tím nejdůležitějším bylo zdravotní riziko, které přetrvává,“ uvedl Pauly v rozhovoru pro webové stránky FAČR. „Na rozdíl od profesionálních soutěží řešíme desítky tisíc zápasů, které by v případě jakéhokoliv nakaženého člověka přišly v podstatě vniveč a soutěž by se tak jako tak nedohrála, poněvadž by klub musel do karantény,“ dodal.

„Na rozdíl od profesionálních soutěží řešíme desítky tisíc zápasů, které by v případě jakéhokoliv nakaženého člověka přišly v podstatě vniveč a soutěž by se tak jako tak nedohrála.“Generální sekretář FAČR Jan Pauly

Za problém označil předseda FAČR Martin Malík i větší množství vložených kol na středu. Aby se vyhnuli nahuštěnému programu, musely by se podle jeho slov soutěže rozběhnout nejpozději příští víkend, aby se stihly dohrát.

„A to bylo nereálné, když vidíme, co se kolem nás stále děje,“ podotkl Malík. „Nešlo čekat dál a situace se už musela rozseknout. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích,“ dodal.

První a druhá liga, ve které hraje Třinec, zůstává přerušena. Obě profesionální soutěže řídí Ligová fotbalová asociace a respektuje pokyn UEFA, kterým je pokusit se dohrát sezonu.

Je to tak lepší, zní z vedoucího Hnojníku
Ve výborné pozici se nacházel před jarními odvetami Hnojník, který vedl I. B třídu. „Rozhodnutí mě nepřekvapilo. Už před čtrnácti dny se pan Janoško (sekretář Moravskoslezského kraje fotbalového svazu) vyjadřoval, že to takhle nejspíš dopadne. Jedna věc je zdravotní hledisko, další vložená kola. Je to tak lepší, byl jsem pro,“ uvedl trenér Hnojníku Alois Mikunda.

Vysvětlil i úskalí vložených kol. „Kdyby se měla soutěž dohrávat stylem středa – víkend, byla by to katastrofa. Jsme amatéři, kluci chodí do zaměstnání a zhruba polovina našeho týmu pracuje na směny. Není jednoduché si je vyměňovat. Hrozilo by tak, že mi na nějaký zápas vypadne pět šest kluků a zůstalo by nás osm. To by znehodnotilo soutěž. Myslím si, že i ostatní týmy by na tom byly podobně,“ pokračoval.

Hnojník měl náskok tří bodů před Záblatím a Oldřichovicemi. Mikunda ale přiznal, že s postupem do I. A třídy vůbec nepočítal. Dokonce už ke konci podzimu pronesl, že je při daném počtu získaných bodů rád, že se zachránili.

„Pro nás by bylo složité udržet první místo, protože nám skončili nám dva klíčoví hráči – kanonýr Maceček a tvořivý záložník Walica. Už poslední kola nám na podzim chyběli a jejich absence byly citelné, projevily se i ve výsledcích. Museli bychom na jejich místa najít náhrady, ale to se nestalo. Bez toho bychom se těžko rvali o postup. Byli jsme proto rádi, kolik bodů jsme na podzim nahráli a že můžeme hrát na jaře v klidu bez záchranářských starostí,“ vysvětlil.

Boj o udržení čekaly ale Mosty u Jablunkova, které byly se čtyřmi body v I. B třídě poslední. Přestože na rozhodnutí vydělaly, vedoucího mužstva Davida Trysku takový způsob záchrany nepotěšil.

„Pro nás je to dobře, udrželi jsme se. Ale mám v sobě i divný pocit, protože rozhodovat by se mělo na hřišti. Jak k tomu přijdou týmy, které byly na podzim suverénní a mířily za postupem? Ale samozřejmě chápu, proč soutěže ukončili a je to správně. Zdraví je přednější,“ pronesl Tryska.

Sám byl ale zvědavý na jarní výkony mužstva. „Nic jsme nevzdávali, ještě jsme měli před sebou celou polovinu soutěže. Po podzimu převzal mančaft jako trenér Petr Kufa a zvedla se tréninková morálka. Z týmu jsem cítil velké odhodlání porvat se o záchranu. Už se ale bohužel nedozvíme, jak by to dopadlo,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu