Fotbalová asociace udělila třineckému klubu statut SCM s finanční podporou

Práce třineckého fotbalového klubu s mládeží se začíná projevovat. Jeho největším úspěchem z poslední doby je, že mu Fotbalová asociace přiklepla statut Sportovního centra mládeže (SCM) pro dorostenecké kategorie (U16 až U19).

Šéf Fotbalové asociace ČR Martin Malík navštívil v průběhu letošního roku mládežnický turnaj v Třinci. Foto: Vojtěch Vladár

Naplňuje se tím odhad Karla Kuly, který při nástupu do pozice generálního manažera FK Fotbal Třinec prohlásil, že se za pět let ukáže, zda jsou zavedené změny u mládeže správné.

„Moc si vážíme, že nám tribunál talentované mládeže tento statut udělil. Je to ocenění, že klub dbá na to, aby mládež měla dobré prostředí pro svůj rozvoj. Za pět let jsme udělali opravdu hodně a úroveň se zvedá. Je to také zásluha vedení města, našich partnerů a sponzorů. Bez jejich prostředků a pomoci bychom nemohli zkvalitňovat sportovní prostředí mládeže. Je skvělé vidět, že když je společný zájem a cíl, dají se dělat velké věci. Myslím si, že máme dobře nastavenou cestu,“ uvedl Kula.

Přidělením SCM získal třinecký klub také nárok na dvouletou finační podporu profesionálních trenérů dorostu. „Je to velká pomoc, ale i závazek,“ přiznal Kula, který podotkl, že v tomhle směru jsou od začátku aktivní. „Vzděláváme se a snažíme se zkvalitňovat trenérské týmy. Před sezonou se nám povedlo přivést k U19 Vlada Veselého, který byl ve stejné kategorii na jaře mistrem Slovenska se Žilinou. Oslovila ho naše vize propojení U19, juniorky a áčka, kde funguje i jako asistent,“ řekl.

Dorosteneckých SCM (s finanční podporou) je v celé republice jen jedenáct, v Moravskoslezském kraji ho má vedle Třince už jen Karviná. Baník Ostrava a dalších devět ligových týmů v republice mají nově klubovou akademii, která bude navazovat na regionální akademii FAČR.

„Nebylo to jednoduché, rozhodování bylo dlouhé, protože bodové ohodnocení jsme měli s Opavou přibližně stejné. Přihlíželo se na mnoho aspektů. Myslím si, že se ve finále přiklonili na naši stranu nejen díky trenérské práci s mládeží a zázemí, ale i poloze a vybavenosti sportovního areálu. Když k nám přijdou noví hráči, jsou příjemně překvapení, jaké podmínky tu máme a jak je Třinec sportovně založený,“ pokračoval.

„Chceme vytvářet takové podmínky, aby hráči nemuseli odcházet a aby cítili šanci, že přes náš klub existuje cesta do vrcholového sportu.“Karel Kula, generální manažer FK Fotbal Třinec

Veškeré úsilí všech pracovníků klubu by teď mělo jít ruku v ruce s dlouhodobým cílem – vychovávat hráče pro profesionální fotbal a region Třinecko. „Chceme vytvářet takové podmínky, aby hráči nemuseli odcházet a aby cítili šanci, že přes náš klub existuje cesta do vrcholového sportu. Snažíme se mládež také zabezpečovat materiálně od pomůcek až po tréninkové a vycházkové oblečení,“ dodal Kula.

V průběhu rozhovoru také několikrát podotkl, že úroveň třineckého fotbalu chce ještě pozvednout. „Pokud si budeme myslet, že je všechno v pořádku, je to velký omyl. To bychom za dva roky mohli taky o status SCM přijít. Zavazuje nás to, abychom dělali ještě více,“ podotkl.

Plánů má hodně. „Přibývá nám dětí, potřebovali bychom další minimálně jedno hřiště a na Lesní už není kde. Máme vypracovanou studii na rekonstrukci stadionu na Borku, kde je velký prostor. Tam by se další hřiště vešlo, ale je to spojeno s nemalou investicí. Bez finanční podpory města a našich partnerů to nepůjde. Také bychom přivítali nějakou investiční dotaci na tento účel ze strany ministerstva nebo kraje. Chceme také zvyšovat kvalitu našich trenérů, dále zlepšovat spolupráci s okolními kluby a hlavně zlepšit komunikaci s rodiči i dětmi,“ nastínil hlavní body.

Karla Kulu ale už teď těší, kam se třinecký fotbalový klub pod jeho vedením posunul. „Když jsem přišel, nebylo vše optimální, áčko spadlo do MSFL, měli jsme hodně práce a někdy to skřípalo. Důležité je, že jsme časem dali dohromady dobrou partu lidí, která chce fotbal u nás v klubu posunout. Jsme rádi, že se to pomaličku daří,“ uzavřel.

Tématu třinecké fotbalové mládeže, ve které přibývá úspěchů, se věnujeme na celé straně v dnešním vydání Třineckého hutníku. Karel Kula mimo jiné kritizuje praktiky některých ligových klubů, který by nejraději získaly nejtalentovanější třinecké hráče zdarma. Popisuje také svou vlastní cestu, jak se dostal do až reprezentace.

Další zprávy z regionu