Grycz má bronzovou medaili z MS v moderním pětiboji

Marek Grycz získal na mistrovství světa v moderním pětiboji bronzovou medaili ve smíšené štafetě s Lucií Hlaváčkovou. Výsledkem dal zapomenout na dva dny staré zklamání z individuálního závodu, ve kterém skočil v semifinále.

Marek Grycz získal poprvé medaili na mistrovství světa dospělých. Foto: Filip Komorous

„Je to moje první velká medaile v dospělých. Konečně jsem se dočkal,“ radoval se Grycz. „Bylo to trošku zvláštní, protože všichni kolem mne v reprezentaci už nějakou mají. Nikdy se mi to nesešlo. I když patřím k nejlepším českým závodníkům a objíždím všechno, tak se mi placka vždycky o kousek vyhýbala. Až doteď,“ zářil.

„Je to moje první velká medaile v dospělých. Konečně jsem se dočkal.“Marek Grycz

Grycz dosáhl v šermu bilance 13 výher a 7 proher. Hlaváčková zaznamenala vyrovnaný stav 10:10 a v součtu se tak nacházeli po první disciplíně na osmé příčce. Třetina startovního pole následně přišla o naději na lepší výsledek v jízdě na koni. Hned sedm štafet ji nedokončilo.

„Organizátoři připravili náročný parkur, jezdilo se na složitě zvladatelných koních. Měl jsem jednoho z nejtěžších, ustál jsem to jen se třemi shozy. Vyrovnalo se to ale u Lucky, která si vylosovala fantastického. To nám hrálo do karet, protože Lucka nemá ve svých 18 letech tolik zkušeností s jízdou na koni. Klidně se mohla dopustit nějakých chyb jako ostatní,“ zamýšlel se.

Po plavání se posunuli z páté příčky na třetí a závěrečnou disciplínu, ve které se kombinuje běh se střelbou, zvládli ve druhém nejrychlejším čase z celého startovního pole.

„Ale neměli jsme už před kombajnem žádnou reálnou šanci jít výš. Na vedoucí Egypt jsme ztráceli zhruba minutu, na Koreu čtyřicet sekund. Obě štafety odskočily na parkuru. Hlavní bylo hlídat si záda,“ přiblížil Grycz.

V těsném závěsu měli před kombi Maďary, kteří ztráceli tři sekundy. Štafety Velké Británie, USA i Turecka měly na českou dvojici manko sedmi sekund. „Věděli jsme ale, že neběhají nějakou raketu. Hlavní bylo nepokazit střelbu. Nebyla to žádná paráda, ale ani jsme tam neudělali žádnou hrubku a na běhu jsme byli podle mne oba dobří,“ těšilo Grycze, který za českou štafetu finišoval a do cíle doběhl s desetisekundovým náskokem.

Česká výprava moderního pětiboje tak získala podruhé ve své historii medaili na MS ve smíšené štafetě. „Pokud bych se dostal do finále v individuálním závodu, určitě bych štafetu nešel. Měl jsem v tomhle štěstí,“ uznal.

Další zprávy z regionu