Hladonik věří, že mu přinese štěstí vítězná kravata

Třinecký hokejový útočník Jan Hladonik si vzal s sebou na reprezentační kemp do Kanady oblíbenou kravatu, vánoční dárek z minulého roku. Když ji v den zápasů nosil, všiml si, že s týmem většinou vyhrával.

Třinecký útočník Jan Hladonik bojuje v reprezentačním kempu o místo v sestavě pro MS do 20 let. Foto: archiv J. Hladonika

Věří, že její kouzelná síla zapůsobí i nyní a že se nejen udrží v českém výběru, ale na mistrovství světa do 20 let i jako mužstvo uspějí. Pokud Hladonik zůstane, poprvé prožije Vánoce mimo domov. „Říkal jsem mamce, ať se nezlobí, ale že udělám vše pro to, abych strávil svátky v Kanadě. Je to největší mládežnický turnaj a moje poslední šance, abych si na mistrovství světa dvacítek zahrál. Chápe to. Smála se. Ví, jak jsem to myslel. Člověk musí něco obětovat, aby se mu splnily sny a cíle,“ pokračoval.

„Říkal jsem mamce, ať se nezlobí, ale že udělám vše pro to, abych strávil svátky v Kanadě.“Jan Hladonik

Pro jistotu už Hladonik předal rodičům dárky. „Řekl jsem jim, aby si je na Štědrý večer rozbalili a vzpomněli si na mě. Ještě jim něco dokoupím v Kanadě. Od rodičů jsem zatím nic nedostal, odložili to na čas, až se vrátím,“ vysvětlil.

Hladonik neodcestoval do neznámého prostředí. V kanadské juniorské lize oblékal minulý rok dres Blainville-Boisbriand. Na Vánoce ho klub ale uvolnil domů.

„Pustili mě na reprezentační turnaj do 19 let a ptali se mě, zda bych chtěl strávit Vánoce doma. Potěšilo mě to. Byl jsem tu od 20. do 26. prosince a po svátcích jsem se vracel. Co jsem slyšel, je to běžná praxe a většina kluků lítá domů. Pokud některý klub evropské hráče nepustí, tak za nimi rodina jezdí do Kanady,“ přibližoval.

Tehdy ho po návratu do rodiny, kterou všem hráčům zajišťuje klub, čekalo překvapení. „Dostal jsem pár dárků – hlavně sladkosti a oblečení. Košili i kravatu jsem si velmi oblíbil, nosím je. Vzal jsem si je teď s sebou i na MS, protože mi přináší štěstí. Na zápasy jsme chodili v obleku, střídal jsem různé kravaty, ale všiml jsem si, že s touhle vyhráváme,“ vysvětlil.

I když v zámoří nestihl nasát přímo vánoční atmosféru, v rodině se o zvycích a tradicích bavili. „Zajímalo je, jak slavíme a co jíme. U nich je to podobné, jak známe z amerických filmů. Paní náš způsob nepřekvapil, protože má otce a předky v Německu, kde taky kdysi strávila Vánoce. Oba její synové se ale divili, že dostáváme dárky už 24., protože oni jdou po večeři spát a těší se, až ráno vstanou, aby si zkontrolovali, co mají v punčoše a pod stromkem,“ řekl s úsměvem Jan Hladonik.

Na ledě bude i na Štědrý den

Jan Hladonik je v širší nominaci, která čítá 28 hráčů včetně patnácti útočníků. „Odjezdil jsem všechny reprezentační akce a většinou jsem hrál hodně. Trenér mě posílal na přesilovky, oslabení. Pozici jsem měl dobrou, ale tým nebyl za celou sezonu kompletní, protože asi polovina kluků hraje v zámoří. Možná jsme se všichni sešli jen na letním reprezentačním kempu, na kterém jsme ale jen trénovali a nehráli žádný zápas. Uvidí se na místě. Záleží také, kdo všechno ze zámoří bude k dispozici,“ uvedl Hladonik.

Konkurenci má Hladonik v útoku velkou. Kluby v zámoří pustí Filipa Zadinu a Martina Kauta. Souhlasit bude pravděpodobně i Carolina s uvolněním Martina Nečase, který startoval na posledním MS dospělých. „Podle mě máme všichni šanci stejnou. Jasně, kluci, kteří už čuchli k NHL, mají lepší výchozí pozici a měli by být tahouny. Ale stát se může cokoliv,“ podotkl.

Český tým odletěl před týdnem do Vancouveru, který je s Victorií dějištěm turnaje. Příprava vyvrcholí zápasem s USA (22.12.), po kterém trenéři naposledy zúží kádr. „Nevím, jaký je další plán a jak budeme trávit Vánoce. Jisté jen je, že jdeme 24. ráno na led,“ uzavřel.

 

Další zprávy z regionu