Hrubec by měl v repre odchytat zápas, nominováni byli i Doudera a Musil

Reprezentační trenér českých hokejistů Miloš Říha nominoval na turnaj v Rusku trio třineckých hráčů – brankáře Šimona Hrubce a obránce Davida Musila s Milanem Douderou. Všichni tři byli v jeho výběru i v předchozím turnaji.

Brankář Šimon Hrubec a obránce David Musil byli nominováni i na druhý reprezentační turnaj v sezoně. Foto: Petr Rubal

Hrubec po návratu z Karjala Cupu pustil jen devět branek v šesti zápasech a je na třetím místě ve dvou nejsledovanějších brankářských statistikách – chytá s úspěšností zásahů 93 procent a průměr inkasovaných branek má 1,89. „Vždy doufám a vždy mě to překvapí,“ komentoval Hrubec s úsměvem svou nominaci. „Doufáš, že by to mohlo vyjít, ale dokud to není zveřejněné, nevěříš tomu. A když to přijde, překvapí tě to. Udělalo mi to radost,“ upřesnil.

„Úplně překvapený nejsem. Minule jsem neodehrál špatný turnaj a co jsem četl ohlasy s trenérem, tak byl s beky z extraligy spokojený. Věřil jsem proto, že by šance mohla zase přijít a jsem rád, že to vyšlo.“Třinecký obránce Milan Doudera

Hrubec na předchozím turnaji do hry nezasáhl, ale teď Říha prozradil, že by každého gólmana nechal v jednom zápasech chytat. „Bavili jsme se o tom a měl bych nastoupit, ale člověk nikdy neví, ještě se to může klidně změnit. Osobně bych si přál chytat proti Rusům, abych měl kompletní konfrontaci, protože proti Finům i Švédům jsem už dříve startoval,“ dodal.

Musil i Doudera byli na Karjala Cup nominováni dodatečně, tentokrát je Říha vzal rovnou. „Úplně překvapený nejsem. Minule jsem neodehrál špatný turnaj a co jsem četl ohlasy s trenérem, tak byl s beky z extraligy spokojený. Věřil jsem proto, že by šance mohla zase přijít a jsem rád, že to vyšlo,“ vysvětlil Doudera.

Třinecký obránce dohrával turnaj ve Finsku ve druhé obranné dvojici a připsal si asistenci u vítězné branky v zápase s Ruskem. Od návratu je produktivnější (2+3) a v šesti utkáních si připsal kladný bod i ve statistice +/-. Potvrdil tím slova kapitána Ocelářů Lukáše Krajíčka, který si v minulosti pochvaloval přínos utkání na mezinárodním poli (Liga mistrů a reprezentace). Díky tomu, že se hrály v rychlejším tempu se vždy cítil v lize na ledě lépe a najednou měl nějakou desetinku času navíc na rozmýšlení, co udělá.

„Určitě mi reprezentační zápasy pomohly. Vyzkoušel jsem si jiný hokej a po návratu bylo znát, že se přešlo na jinou úroveň a že je to trošku pomalejší. Začalo nám to ale také lepit jako týmu, každý z hráčů se zvedl,“ dodal Doudera.

Musil si pozvánku zasloužil spolehlivými výkony v defenzívě. Třinecký zadák sice od turnaje ve Finsku nebodoval, ale v Radegast indexu, který zohledňuje bojovnost hráčů, je už v extralize třetí. Na stejném místě je v soutěži i v počtu hitů. A od prvního reprezentačního turnaje si polepšil o pět kladných bodů i ve statistice +/-.

„Pomáhám, čím umím,“ pousmál se Musil. „Moc jsem nepřemýšlel nad tím, jestli budu nebo nebudu v nominaci. Soustředil jsem se na výkony v klubu a snažil se hrát, jak nejlépe můžu. Jsem rád, že to opět vyšlo,“ dodal. Musil nastoupil minule v prvním reprezentačním utkání ve čtvrté řadě, ve zbývajících dvou se posunul do třetí. „Byl to můj první větší turnaj a nehrál jsem špatně. Budu chtít na to navázat,“ podotkl.

Třinečtí hokejisté ještě předtím odehrají dva zápasy v extralize – v pátek doma proti Chomutovu a v neděli se představí na ledě Mladé Boleslavi. V pondělí se už budou hlásit na reprezentačním srazu a turnaj zahájí ve čtvrtek zápasem s Finskem.

 

Další zprávy z regionu