Kaczmarczyk se stal mistrem Polska v judu, soupeře zdolal před limitem

Judista Roman Kaczmarczyk je mistrem Polska ve váze do sto kilogramů a ve věkové kategorii 50 až 54 let. Zaměstnanec Třineckých železáren, který závodil po více než roce, vyhrál všechny tři souboje ještě před časovým limitem.

Zaměstnanec Třineckých železáren Roman Kaczmarczyk se připravoval v garáži, do které si svépomocí zhotovil i několik strojů. Foto: archiv R. Kaczmarczyka

„Chtěl jsem zjistit, v jaké jsem formě po tak dlouhé pauze ve srovnání s ostatními. Nebylo to špatné,“ řekl Kaczmarczyk. „Přiznám se, že jsem jel ale s obavami. Utržil jsem zranění nohy, napuchla mi. Když to viděla moje žena, říkala, že nejsem normální, pokud chci jet. Měla strach. Ale vložil jsem hodně úsilí do přípravy, moc jsem se těšil a chtěl jsem prodat, co jsem natrénoval,“ vysvětlil.

„Chtěl jsem zjistit, v jaké jsem formě po tak dlouhé pauze ve srovnání s ostatními. Nebylo to špatné.“Roman Kaczmarczyk

Od prvního zápasu cítil, že bude mít dobrý den. „To člověk pozná. Viděl jsem, že to i přes problémy s nohou půjde, dařily se mi chvaty. Snažil jsem se i kvůli zranění souboje co nejrychleji ukončit a jsem rád, že se mi to pokaždé povedlo před limitem,“ pokračoval.

Kaczmarczyk nenašel přemožitele, přestože nestartoval ve své váze. „Obyčejně závodím v kategorii do 90 kilogramů, ale přibyla mi hmota a neměl jsem čas, abych váhu shazoval. Bojoval jsem proto s těžšími chlapy a byla to větší dřina. Na druhou stranu jsem zvyklý, že mívám sparingpartnery nad sto kilo, a to někdy lítám jak špinavé prádlo. Je to namáhavé, dostávám zabrat. Ale jak se říká, těžce na cvičišti, lehce na bojišti. Když pak soupeřím ve své váze, role se obrátí a lítají oni,“ pousmál se Kaczmarczyk. „Jsem ale také v mírné výhodě, že jsem letos postoupil do nové kategorie a patřím zde k nejmladším. Je to znát, zvyšují se tím trochu šance na vítězství,“ podotkl.

Mistrovství v České republice a v Polsku jsou podle jeho mínění kvalitativně na stejné úrovni. „Ale neznamená to, že pokud vyhraju jedno, tak bych automaticky vyhrál i druhé. Judo je ošemetné. Už jsem mnohokrát zažil, že favorit pohořel v prvním kole anebo, že nováček vyhrál celý turnaj,“ řekl.

Jeho cílem je, aby se co nejlépe připravil na veteránské mistrovství světa v Portugalsku. Koná se v říjnu. „Ještě je přede mnou hodně práce, nebylo to v Polsku to pravé ořechové. Vím, že potřebuju hodně závodit, abych se dostal do formy. Každým rokem jezdím na otočku i na soutěže do nejbližších zemí (Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko i Rumunsko). Německo už turnaj zrušilo, ale snad budou další státy následovat Polsko. Zorganizovali to skvěle,“ uzavřel.

Roman Kaczmarczyk ve druhé části v aktuálním vydání Třineckého hutníku prozrazuje, že se připravoval v garáži a že se některé posilovací stroje sestavil sám.

 

Další zprávy z regionu