Kulu těší, jak se fotbalisté po strašném úvodu zvedli

V třineckém fotbalovém klubu si na konci podzimu zhluboka oddechli. Po sedmi kolech měl na kontě jen bod, a ještě po jedenácti odehraných zápasech byl ve druhé lize poslední. Díky skvělému finiši se ale posunul na jedenácté místo.

Generální manažer FK Fotbal Třinec je vzhledem k tomu, jak špatně nový ročník začali, s bodovým ziskem spokojený. Foto: archiv oddílu

Na sestupové příčky mají naši hráči nyní náskok sedmi a deseti bodů. „Vzhledem k tomu, jak jsme soutěž strašidelně začali, můžeme být spokojeni. Dokonce máme na dostřel šesté místo, na které nám schází jen tři body. To je pouze jedna výhra. Ale musíme se koukat i za sebe. Jsem rád, že jsme utekli ze sestupových pozic, ale ještě nejsme z nejhoršího venku,“ uvedl šéf FK Fotbal Třinec Karel Kula.

Vedení klubu řešilo po sedmém kole i otázku změny trenéra Jiřího Nečka. „Ukázalo se, že jsem se rozhodli správně, když jsme ho podpořili. Moji důvěru ale nikdy neztratil. Pořád jsem jemu i jeho realizačnímu týmu věřil. Také jsem věřil hráčům i tomu, že se z té šlamastyky dostaneme. V zápasech jsme nebyli horší, ale kýžené výsledky nepřicházely. Říká se, že charakter člověka se ukáže v době, kdy to nejde a nedaří se. Teď vím, že tým vnitřní sílu má. Všichni dělali maximum pro to, aby se zvedli, a závěr zvládli excelentně. Dostali jsme se na dvacet bodů, to je po tak špatném začátku úspěch. Navíc během posledních pěti let jsme se dostali na dvacet bodů po podzimní části pouze jednou, a to bylo loni,“ pokračoval.

„Myslím si, že nám pomohl seminář s panem Jelínkem (mentální kouč). Některým hráčům to otevřelo oči, začali přemýšlet jinak, změnil se jejich přístup.“Generální manažer FK Fotbal Třinec Karel Kula

Třinec od sedmého kola získal 19 z 27 možných bodů. „Každý si to musel srovnat v hlavě, bylo to v psychice. Myslím si, že nám pomohl seminář s panem Jelínkem (mentální kouč). Některým hráčům to otevřelo oči, začali přemýšlet jinak, změnil se jejich přístup. Začali hrát koncentrovaněji a bojovali více jeden za druhého. Projevilo se to hlavně v defenzívě, která v posledních devíti zápasech inkasovala jen pět branek. Přitom v prvních sedmi kolech jsme dostali čtrnáct gólů. To je velký rozdíl. Klíčové také bylo, že jsme porazili v osmém kole Sokolov, kluci si dokázali, že můžeme vyhrávat,“ vysvětlil.

Kula po špatném začátku zvýšil konkurenci novými hráči, do každé řady přivedl v rozehrané soutěži alespoň jednoho – Michala Bártu, Ondřeje Kušníra, Tomáše Webera, Michala Klece a Matěje Schwendta. „Měli jsme i nějaké zraněné. Všichni příchozí nám ale hodně pomohli. Nebyli zatíženi prohrami, přišli s elánem a touhou prosadit se. V brance se chytil Jirka Adamuška a na koncích zápasů a celkově podzimu se také ukázalo, že je tým velmi dobře kondičně připravený. I díky tomu jsme dokázali některé zápasy otočit. Poctivá práce je základ úspěchu,“ dodal generální manažer, pro kterého bude prioritou, aby se v zimní přestávce posílil kádr o dalšího útočníka.

„Nemáme střelce. Na jednu stranu je dobře, že se o góly podělilo tolik hráčů (12), ale je špatně, že nejlepší střelec má jen dva góly. Měl by jich mít za podzim minimálně pět až šest. Možná že (útočníci) Hejný a Schwendt potřebují více času, aby se adaptovali do týmu, protože přišli později. Ale budeme chtít určitě získat nějakého střelce,“ uzavřel Karel Kula.

Další zprávy z regionu