Matěj rozhodl finále evropské olympiády mládeže

Pavel Matěj si asi nemohl schovat první reprezentační gól na lepší okamžik. Útočník třineckého hokejové juniorky vstřelil vítěznou branku ve finále Evropského olympijského festivalu mládeže.

Třinečtí hokejisté Pavel Matěj (vlevo) a Štěpán Macháček s trofejí a medailí za vítězství na Evropském olympijském festivalu mládeže. Foto: archiv P. Matěje

Češi díky jeho trefě zlomili v 56. minutě nerozhodný stav v utkání s Běloruskem a soupeře porazili 3:1. „Každý gól má určitou váhu. Tenhle ale pro mě v dosavadní kariéře znamená nejvíc. Je to neskutečný pocit, nikdy bych si ani nepředstavil, že můžu rozhodnout finále olympijského turnaje, a teď se to stalo skutečností. Určitě na to budu vždycky vzpomínat v tom nejlepším, i když je možné, že někdy dám ještě důležitější gól,“ řekl Matěj.

„Každý gól má určitou váhu. Tenhle ale pro mě v dosavadní kariéře znamená nejvíc. Je to neskutečný pocit, nikdy bych si ani nepředstavil, že můžu rozhodnout finále olympijského turnaje.“

Češi na turnaji postupně porazili největšího kandidáta na vítězství Rusko (2:1), Švýcarsko (3:0) a Bělorusko. „Favoritem jsme určitě nebyli, ale jak se ukázalo, na tomhle turnaji ho ani určit nejde, protože Bělorusko došlo taky hrozně daleko. A to byli určitě podceňováni více než my,“ vysvětlil Matěj. „Ale pro medaili jsme si jeli. Věřili jsme, že ji získáme, a od prvního dne jsme si za tím cílem šli,“ podotkl.

Podle jeho slov českému týmu pomohlo, že v úvodním utkání udolal Rusko. „Turnaj vyhráli už šestkrát. Náš ročník ho navíc ještě neporazil, o to jsme měli větší motivaci. Když jsme to dokázali, naše naděje hodně stouply. Hráli jsme výborně a věděli jsme, že pokud budeme pokračovat ve stejném projevu, tak ten turnaj vyhrajeme,“ pokračoval.

Za základ úspěchu označil výbornou partu. „Hráli jsme týmově a každý zápas jsme chtěli vyhrát více než soupeř. To byla naše síla,“ řekl Matěj, který na turnaji nastupoval ve druhém útoku se Štěpánem Macháčkem. „Hrajeme spolu v jedné lajně i v třinecké juniorce. Reprezentační trenéři nás dali dohromady v trojutkání s Finy a už nás tak nechali na olympiádě,“ vysvětlil.

Čeští mladíci turnaj nazývali malým hokejovým Naganem, oslavy ale neměli nijak bouřlivé. „Jen jsme si něco zařvali. Nic velkého, protože jsme ráno brzo vstávali, abychom šli podpořit naše biatlonisty,“ řekl Matěj.

Zaskočil ho vzhled Sarajeva
Evropský olympijský festival mládeže se konal minulý týden v Sarajevu. „Kromě hokeje budu nejvíce vzpomínat na slavnostní zahájení, na které přišlo dvacet tisíc lidí. To bylo fakt neskutečné. Bydleli jsme v hotelu, který byl součástí olympijské vesničky, potkávali jsme se zde se všemi sportovci. Fakt olympiáda se vším všudy,“ rozplýval se třinecký hokejista Pavel Matěj.

Zaskočil ho ale vzhled města, ve kterém zuřila v devadesátých letech občanská válka při rozpadu Jugoslávie. „Nečekal jsem, že u hlavní cesty ještě uvidíme rozstřílené budovy,“ řekl k Sarajevu, kde proběhla v roce 1984 zimní olympiáda. Ve stejné hale se konal hokejový turnaj i nyní. „Byla opravená, protože ji během války zničili. Teď tam hrají sarajevské hokejové kluby,“ uzavřel Pavel Matěj.

Další zprávy z regionu