Nižší fotbalové soutěže skončily opět předčasně

Nižší fotbalové soutěže od třetí ligy níže se stejně jako minulý rok nedohrají. O předčasném ukončení sezony, která byla od října po zhruba deseti kolech přerušena, rozhodl výkonný výbor Fotbalové asociace ČR.

Mosty u Jablunkova (ve světlých dresech) se zachránily, přestože získali jen jeden bod. Foto: ba

Už loni se anulovaly výsledky amatérských fotbalových soutěží a FAČR před sezonou schválil, že stačí odehrát polovinu ročníku, aby se neopakoval stejný scénář a mohli se vyhlásit postupující i sestupující. Od října ale ligy stojí a týmům schází většinou odehrát čtyři nebo pět kol, aby byly výsledky platné. Podmínka se už do konce června nestihne splnit.

„Fotbal nám chybí, ale z hlediska bezpečí hráčů je správné, že soutěž ukončili. Čas na přípravu je krátký a půlroční pauza se pochopitelně podepsala na kondici hráčů. Někteří sice trénovali individuálně, ale manko by bylo znát.“Trenér Nýdku Tomáš Hadrava

„Na jednu stranu jsme rádi, jak rozhodli, spadl nám obrovský kámen ze srdce,“ řekl Radek Fazekaš, trenér Jablunkova, který byl v I. A třídě se dvěma body poslední. „Uvědomuju si ale, že předčasný konec sezony není fér k týmům, které chtěly postoupit, a investovaly proto do klubu hodně peněz. Měli sezonu dobře rozjetou a teď mají smůlu,“ řekl.

Také by ale považoval za nespravedlivé, pokud by v dohrávce soutěže neuspěli a sestoupily by. „Hodně by mě to štvalo, protože jsme v úvodu sezony doplatili na to, že jsme měli hráče v karanténě. Odložit zápasy ale nešlo, a tak jsme lepili sestavu. První kola jsme hráli i se třemi gólmany v základu. Dokonce jsem také obul kopačky, aby nás bylo dost. Postupně se kluci vraceli, ale to už na nás ležela deka, protože se hodně prohrávalo a dostali jsme se pod tlak. Mrzelo by mě, kdybychom takovým způsobem sestoupili. Navíc nepochybuji, že na I. A třídu máme,“ dodal.

Oddechlo se i Mostům, Nýdku a Českému Těšínu
Mosty a Nýdek se krčily u dna tabulky I. B třídy skupiny C na posledních dvou příčkách. Oba neměli po devíti kolech ani jednu výhru. Mosty pouze jednou remizovaly, Nýdek dvakrát.

„Ulevilo se nám. Pokud by se dohrávaly ty čtyři zápasy, asi bychom se těžko zachraňovali a sestoupili bychom. Je to trochu rarita, že jsme se udrželi v soutěži, ačkoli jsme získali jen bod,“ řekl vedoucí mužstva Mostů David Tryska. „Fotbal nám chybí, ale z hlediska bezpečí hráčů je správné, že soutěž ukončili. Čas na přípravu je krátký a půlroční pauza se pochopitelně podepsala na kondici hráčů. Někteří sice trénovali individuálně, ale manko by bylo znát,“ řekl trenér Nýdku Tomáš Hadrava.

Nýdek se dostal do nelichotivé pozice, protože rekonstruoval hřiště. Sezonu si proto rozdělil atypicky. Na podzim chtěl odehrát všechna utkání venku, odvety na jaře doma. „Pro nás by bylo nevýhodou, že pokud by se sezona dohrávala, museli bychom i zbylé utkání odehrát venku podle rozpisu, protože hřiště nemáme zkolaudované. Pro nás je proto vysvobozením, že se sezona ukončila,“ pokračoval trenér.

Předčasný konec fotbalových soutěží pomohl i Českému Těšínu, kterému patřila v krajském přeboru po jedenácti odehraných kolech se čtyřmi body předposlední pozice. „Zachránili jsme se a svým způsobem se nám ulevilo. Raději bych ale byl, pokud bychom si to uhráli na hřišti,“ uvedl trenér Českého Těšína Petr Joukl.

Rozhodnutí jej nepřekvapilo. „Spíše jsem počítal, že se nezačne. Chtěl jsem ale, abychom byli pro všechny případy připraveni. Posílal jsem proto klukům individuální plán, co mají třikrát týdně odběhat. Se zápasy i týmovými tréninky se skončilo v říjnu, cílem proto bylo, aby nabrali nějakou fyzickou kondici,“ vysvětlil Joukl. „Kluci říkali, že to plní. Cítil jsem ale, že jsou celou situací trochu demotivovaní. Tušili, že to takhle dopadne,“ pokračoval.

Další zprávy z regionu