Oceláři hrají na Spengler Cupu dobře, ale trápí je koncovka

Třinečtí hokejisté prohráli na Spengler Cupu v Davosu oba zápasy v základní skupině. Dobré výkony Ocelářů zhatila koncovka, a tak podlehli Magnitogorsku 1:2 po nájezdech a Kuopiu 1:3. Čtvrtfinále je čeká v sobotu od 20.15.

Šimon Hrubec plnil na MS roli trojky, ale zachytal si dokonce i v utkání o bronz. Archivní foto: Petr Rubal

„Na turnaji nás trápí koncovka. Máme spoustu vyložených šancí, nájezdů nebo jedeme ve dvou na gólmana, bohužel to tam nepadá. Kdybychom proměňovali šance, tak bychom teď mohli mít šest bodů, a bylo by to jiné. Věříme, že nám to ve čtvrtfinále napadá, kluci se zklidní v koncovce a že ten zápas zvládneme,“ uvedl třinecký trenér Marek Zadina.

Třinec v úvodním duelu vedl gólem Martina Adamského, který na začátku druhé třetiny tečoval střelu Vladimíra Rotha. Poté měl několik úniků, z nichž mohl náskok zvýšit. Favorizovaný ruský tým, který patří k nejlepším v KHL, vyrovnal v 53. minutě se štěstím. Zblokovaná střela skončila v síti Šimona Hrubce.

„Když jsme přijeli na trénink, tak jsme všichni umírali a jen si tak říkali, že to je, jak kdybychom měsíc netrénovali. Je to vše jen tím vzduchem.“třinecký brankář Šimon Hrubec

„Kdyby nám to někdo řekl před zápasem, tak 1:1 po základní době bereme všemi deseti. Hráli jsme ale fakt skvělý hokej. Kluci makali, blokovali, bruslili. Nemyslím si, že by byl vidět nějak velký a markantní rozdíl mezi Magnitogorskem a námi,“ uvedl pro klubový web Hrubec, kterého pro rozstřel nahradil Petr Kváča. Překonal ho jen Roman Ljubimov, z Ocelářů neuspěl nikdo.

„Já o střídání poprosil, protože přece jen, jak jsme sem přijeli, necítím se zdravotně v pohodě. Utkání mě stálo spoustu sil a Kvaky chytá nájezdy skvěle, tak jsem si říkal, proč by do toho nešel. Bohužel se při nich zranil,“ vysvětlil Hrubec, který také přiznal, že se v den zápasu necítil vůbec dobře. „Nevím, zda je to tím řídkým vzduchem, ale špatně se mi tady dýchá. Praskaly mi také věci na výstroji, nějaké se mi ztratily,“ přibližoval.

Po prvním tréninku v Davosu umírali, Daneček odchytal nejtěžší zápas kariéry
Na turnaji se všichni musí vypořádat s nadmořskou výškou, jež sahá až téměř k 1600 metrům. „Když jsme přijeli na trénink, tak jsme všichni umírali a jen si tak říkali, že to je, jak kdybychom měsíc netrénovali. Je to vše jen tím vzduchem. Trénink měl obrovské tempo a pak kyslík chybí,“ popsal.

Hrubec do utkání s Kuopiem nenastoupil, a tak si svůj nejtěžší zápas v kariéře odchytal Lukáš Daneček. Třicetiletý gólman se objevil v brance Ocelářů poprvé od úvodní minuty od roku 2008, kdy se postavil proti pražské Spartě. O svém startu se dozvěděl den před utkáním. „Pořád jsem na to myslel, říkal jsem si, co když to nevyjde? Vysílala to ČT4, koukalo na to dost lidí. Ale to má člověk v hlavě chvilku, pak to ze sebe musí dostat, jinak by na led nemohl vstoupit,“ řekl Daneček.

V utkání kapituloval jako první ve třinácté minutě z hole Alexandra Ruuttua, Třinec vyrovnal v polovině utkání po hezké individuální akci Martina Gernáta. Nerozhodný stav ale trval jen 53 sekund. Chybu Mariána Adámka potrestal z úniku Texier a po zaváhaní Gernáta se v úvodu třetí třetiny prosadil opět Ruuttu.

„Dostal jsem dva góly z nájezdů, alespoň jeden musím chytit, abychom mohli pomýšlet na body a to mě strašně mrzí. Nevyšlo to a jdeme dál,“ uvedl Daneček. „Hrálo se nahoru dolů, dostávali jsme se do velkých šancí, zase jsme měli hned několik nájezdů. Jenže jsme nedali góly a udělali jsme dvě velké individuální chyby ve druhé a třetí třetině, což rozhodlo o celém zápasu,“ mrzelo Gernáta.

Třinec odehraje další zápas v sobotu od 20.15. Soupeřem jim bude tým, který se ve druhé skupině umístí na druhém místě – může to být domácí Davos, Kanada anebo Norimberk.

Třinec – Magnitogorsk 1:2 po nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 23. Adamský (Roth, Svačina) – 53. Matuškin (Rasmussen, Pakarinen), rozhodující sam. nájezd Ljubimov. Rozhodčí: Hebeisen, Wiegand – Gnemmi, Wüst (všichni Švýc.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 5359.
Třinec: Hrubec (na nájezdy Kváča) – Krajíček, Gernát, Kundrátek, Galvinš, Roth, Musil, Matyáš, Adámek – Růžička, Marcinko, Hrňa – Svačina, Polanský, Adamský – Dravecký, Mikulík, Bukarts – Chmielewski, Cienciala, O. Kovařčík. Trenéři: Zadina a Raszka.

Třinec – KalPa Kuopio 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Gernát (Bukarts) – 13. Ruuttu (Rissanen, Texier), 34. Texier, 41. Ruuttu. Rozhodčí: Gofman (Rus.), Stricker – Castelli, Gnemmi (všichni Švýc.). Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 5141.
Třinec: Daneček – Musil, Gernát, Kundrátek, Galvinš, Matyáš, Adámek, Haman – Růžička, Marcinko, Hrňa – Svačina, Polanský, Adamský – Dravecký, Novotný, Bukarts – Chmielewski, Cienciala, O. Kovařčík – Christov. Trenéři: Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu