Oceláři jsou v semifinále! Vítkovice vyřídili 4:0 na zápasy

Třinečtí hokejisté zvítězili ve Vítkovicích 5:2 a postoupili do semifinále play off. Úřadující vicemistři uzavřeli čtvrtfinálovou bitvu v nejkratší možné době a poprvé v klubové historii ovládli sérii 4:0 na zápasy.

Třinec v sérii s Vítkovicemi zdobila obrana, která inkasovala ve čtyřech zápasech jen pět branek. Foto: Petr Rubal

„Cením si toho postupu. Nečekali jsme to takhle před sérií, ale přáli jsme si to. Odehráli jsme velmi dobrá utkání, měli jsme převahu. Vítkovice byly ale těžkým oříškem. Podpořil je (brankář) Bartošák, který je držel ve všech utkáních. Nebýt jej, ty zápasy by asi dopadly větším rozdílem pro nás,“ řekl po utkání třinecký trenér Václav Varaďa.

„Sportovně musíme uznat, že Třinec hrál momentálně lepší hokej než my. Předčil nás ve všech aspektech hry včetně výkonů brankářů.“Brankář Vítkovic Patrik Bartošák

Gólman Vítkovic Patrik Bartošák loni těžce kousal vyřazení 0:4 na zápasy s Brnem, v emocích pronesl, že je to velká ostuda. Cítil tehdy, že měli na to, aby soupeře porazili. Tentokrát ale volil jiná slova a vyzdvihl zejména třineckou obranu, která v sérii inkasovala jen pět branek.

„Sportovně musíme uznat, že Třinec hrál momentálně lepší hokej než my. Předčil nás ve všech aspektech hry včetně výkonů brankářů. Překvapila mě i jejich důslednost v obraně, to musím smeknout klobouk. Nikdy jsem neměl za to, že Třinec hraje tak dobře a zodpovědně do obrany. Ale v téhle sérii ukázali, že nejen ofenziva, ale i defenziva je na velmi vysoké úrovni,“ řekl novinářům Bartošák.

Od první třetiny šli za postupem
Oceláři před utkáním zdůrazňovali, že musí odehrát lepší úvodní třetinu než včera, a to se jim povedlo. Sice jako první inkasovali, ale v šestnácté minutě už vedli 3:1. Vyrovnal Vladimír Svačina a poté Oceláři využili Petrem Vránou a Erikem Hrňou obě přesilové hry.

Mezi druhou a třetí brankou Ocelářů se strhla i bitka mezi Peterem Trškou a Jiřím Polanským. Oba kohouty oddělili až rozhodčí a třinecký útočník poté podal soupeři ruku jako projev uznání, jak souboj ustál. „Moc se v české extralize nevidí, aby probíhala tak dlouho. Většinou někdo spadne dříve a je po bitce,“ vysvětlil hezké gesto Polanský.

Vítkovice v prostřední části snížily, další šance na vyrovnání jim ale zneškodnil Šimon Hrubec „Za stavu 3:2 jsme se štěstím odolali, ohromné zákroky předvedl Šimon Hrubec. Kluci to odbojovali, hráli do těla a jednoduše,“ liboval si Varaďa.

Jeho svěřenci přidali pojistku v přesilové hře pět na tři, ve které se prosadil David Cienciala. Výhru v sérii 4:0 zpečetil trefou do prázdné branky Ethan Werek. Oceláři postoupili v nejkratší možné době ještě v minulosti i v předkole, které se ale hrálo jen na tři utkání (Karlovy Vary 2007, Znojmo 2008).

Třinec je po Kometě Brno druhým týmem, který postoupil do semifinále. Další soupeř Ocelářů vzejde z trojice Plzeň, Brno anebo Mladá Boleslav.

Vítkovice – Třinec 2:5 (1:3, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Stránský, 27. Schleiss (Tybor) – 7. Svačina (Růžička), 10. Vrána (Doudera, Hrňa), 16. Hrňa (Roth, Růžička), 50. Cienciala (Doudera, Svačina), 60. Werek. Rozhodčí: Hribik, Mrkva – Hynek, Zíka. Vyloučení: 7:6, navíc Trška – Polanský oba 10 min. Využití: 0:3. Diváci: 9039. Konečný stav série: 0:4.
Vítkovice: Bartošák – Trška, Hrabal, Šidlík, Krenželok, Mrázek, Výtisk, Černý – Tybor, Dej, Květoň – Olesz, Poletín, Szturc – Guman, Lev, Schleiss – Zdráhal, Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.
Třinec: Hrubec – Roth, Doudera, Musil, Galvinš, Matyáš, Adámek – Růžička, Vrána, Svačina – Hrňa, Marcinko, Werek – Dravecký, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – Chmielewski. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

 

Další zprávy z regionu