Oceláři mají mečbol, ale zůstávají ve střehu

Třinečtí hokejisté zvítězili na ledě Vítkovic 2:1, v sérii vedou 3:0 a k postupu do semifinále jim schází jediná výhra. V historii play off české extraligy ještě žádný tým takový stav neotočil, ale Šimon Hrubec, hvězda zápasu, nabádá k obezřetnosti.

Brankář Šimon Hrubec byl vyhlášen nejlepším hráčem třineckého týmu. Archivní foto: Petr Rubal

„Strašně nerad bych něco podcenil. Razím heslo, že s pokorou se nejdále dojde. Musíme mít lepší první třetinu než dneska, protože nás v ní zatlačili a byli lepší. Byla to asi jejich nejlepší první třetina. Na tu si musíme dát příště pozor a pak věřím, že bychom to mohli urvat,“ řekl novinářům Hrubec. „Ale určitě nic nevypustí, neodevzdají. Víte, jak to je, raněné zvíře nejvíce kouše,“ dodal.

„Ale určitě nic nevypustí, neodevzdají. Víte, jak to je, raněné zvíře nejvíce kouše.“Třinecký brankář Šimon Hrubec

Třinec se ujal vedení ve 24. minutě po výborné akci čtvrté formace, kterou po křížném pasu obránce Milana Doudery zakončil Michal Kovařčík do odkryté branky. Přihrávku si připsal také David Cienciala, který byl stejně jako v předchozím duelu mylně označen hlasatelem za střelce.

„Minule jsem si i myslel, že jsem ho dal já. Ale teď už jsem ani nevstával, když fanoušci vyvolávali moje jméno, protože jsem věděl, že ho vstřelil Michal,“ pousmál se Cienciala, kterému se před dvěma dny narodila dcera Zoe. „U porodu jsem byl, ale skoro jsem to nedal. Moje přítelkyně to bezvadně zvládla, jsem neskutečně šťastný,“ zářil Cienciala.

Ve třetí třetině zvýšil zblízka Martin Růžička po přihrávce Petra Vrány. Domácí snížili až v čase 59:39 v přesilové hře, kterou při powerplay posílili šestým hráčem. „Hned jsem koukal na kostku, abych se podíval, kolik je ještě zbývá času. Za 21 vteřin se určitě ten gól dá dát, ale zase jsem si říkal, že je na ledě pět kluků, kteří by raději ten puk sežrali, než aby se dostali k nám do pásma. Věřil jsem, že nedovolí, aby na mě vůbec vystřelili,“ podotkl Hrubec.

Třinecký gólman vychytal minule čisté konto a jeho neprůstřelnost trvala mezi první a třetím duelem celkem 123 minut. „Vypovídá to hlavně o tom, jak hrajeme perfektně dozadu. Byl bych rád, kdyby nám to takhle vydrželo. Máme nějakou samolepku ofenzivního týmu a síla vepředu je tam pořád, ale když to potvrdíme skvělou defenzivou, tak je to radost,“ těší Hrubce. V utkání si dnes připsal 31 zákroků, o deset více než jeho protějšek Patrik Bartošák.

Série pokračuje v pondělí 25. března od 17.00 opět ve Vítkovicích.

Vítkovice – Třinec 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 60. Stránský (Trška, Kucsera) – 24. M. Kovařčík (Doudera, Cienciala), 52. Růžička (Vrána, Werek). Rozhodčí: Pešina, Pražák – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 9833 (vyprodáno). Stav série: 0:3.
Sestavy:
Vítkovice: Bartošák – Trška, Hrabal, Mrázek, Výtisk, Gregorc, Šidlík, Krenželok – Dej, Lev, Olesz – Tybor, Roman, Květoň – Schleiss, Poletín, Szturc – Zdráhal, Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.
Třinec: Hrubec – Roth, Doudera, Musil, Galvinš, Matyáš, Adámek – Růžička, Vrána, Svačina – Hrňa, Marcinko, Werek – Dravecký, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – Chmielewski. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu