Oceláři měnili se Spartou, za Bukartse přišel Vrána

Třinecký hokejový klub se dohodl se Spartou Praha na výměně elitních útočníků. K Ocelářům přichází Petr Vrána, opačným směrem míří Roberts Bukarts. V obou případech jde o hostování do konce sezony.

Roberts Bukarts v Třinci nenaplňoval pověst střelce - od poloviny listopadu dal jen jeden gól. Archivní foto: Petr Rubal

Bukarts nenaplňoval pověst střelce, se kterou přišel ze Zlína, kde v každé ze tří sezon dal alespoň dvacet branek. Lotyšský útočník vstřelil v Třinci pět gólů v 33 zápasech a od 16. listopadu se trefil jen jednou, v minulém kole v Liberci.

„Pomalu se blíží konec přestupového období a všechny týmy se snaží optimalizovat své sestavy. Robertsovi se zatím u nás nedařilo podle představ a Sparta o něho projevila před časem zájem. Hodně o něj stáli, jenže my víme, jak vysoké kvality Roberts má, proto jsme požadovali adekvátní náhradu. Petr Vrána byl naší první volbou, jsou to typologicky podobní hráči. Oba dva jsou kreativní a věříme, že tato výměna, na které se pracovalo delší čas, pomůže oběma klubům,“ vysvětlil sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

„Věříme, že tato výměna, na které se pracovalo delší čas, pomůže oběma klubům.“Sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek

Vrána fungoval jako kapitán Sparty, nastupoval v elitní formaci a byl v aktuální sezoně s 26 body (8+18) nejproduktivnějším hráčem týmu. Přesto jeho herní projev sportovní manažer Michal Broš v minulých dnech kritizoval v médiích a uvedl, že klub není s Vránou spokojený. I proto třiatřicetiletých útočník inicioval svůj odchod a Pražané ho uvolnili i s ohledem na fakt, že mu končí po sezoně smlouva.

„Po tom posledním článku v novinách jsem začal přemýšlet, jestli nebude lepší pro obě strany, když odejdu,“ přiznal Vrána. „A toto je výsledek. Jsem rád, že jsem v Třinci. Těším se hodně, protože Oceláři jsou kvalitním klubem s veškerým zázemím. Tým je ohromně zkušený, znám i pár lidí v kabině a je to velká výzva. Chtěl bych tady odvést co nejlepší práci, podávat výkony, které pomůžou týmu, aby všichni byli spokojení,“ dodal.

Vrána byl roce 2003 draftován do NHL ve druhém kole jako 42. v pořadí týmem New Jersey Devils, za který odehrál 16 utkání a vstřelil jeden gól. Po skončení své zámořské mise se vrátil do Česka, kde zvolil dres Vítkovic, se kterými v následujících dvou sezónách došel vždy do extraligového finále.

Následoval přesun do Kontinentální hokejové ligy, kde odehrál pět sezón – postupně v Chabarovsku, Lvu Praha, kde na jaře 2014 slavil největší úspěch týmu, a sice účast ve finále bojů o Gagarinův pohár. Poté působil ještě v Mytišči a Kazani, kde vybojoval další stříbro. Ročník 2015/16 strávil ve švédském Brynäs, kde ovšem odehrál pouze 26 utkání. V roce 2017 zvolil pro restart kariéry návrat do Sparty, kde poslední dva roky působil jako kapitán.

Vrána má zkušenosti také z národního týmu, se kterým si zahrál na mistrovství světa v roce 2013 a 2017. Celkově vstřelil v reprezentačnímd dresu sedm branek ve 41 zápasech.

Další zprávy z regionu