Oceláři provedli před sezonou několik změn, čeká je i retro zápas

Třinecký hokejový klub provedl před sezonou několik změn – přešel na variabilní ceník, přestane používat jednorázové plastové kelímky. V průběhu ročníku vyvrcholí i oslavy 90 let založení hokeje v Třinci retro zápasem proti Vsetínu.

Tiskové konference Ocelářů se zúčastnili i nejvyšší představitelé klubu. Zleva sportovní ředitel Jan Peterek, prezident klubu Ján Moder, viceprezident klubu Jan Czudek, hlavní trenér Václav Varaďa a dočasný kapitán Martin Adamský. Foto: Petr Rubal

Třinecký hokejový klub byl založen v roce 1929. „Od nové sezony budou na diváckém patře umístěny vitríny, které přiblíží největší události v historii klubu. Chceme si také připomenout formou hokejové zápasu naše první finále z roku 1998, které jsme hráli s tehdy s neporazitelným Vsetínem. Střetnutí se uskuteční 8. listopadu a obě mužstva nastoupí s hráči, kteří tehdy hráli za nás a za Vsetín,“ uvedl prezident klubu Ján Moder.

„Vždy ve sportu říkám, že chci vyhrát. V současné době je ale česká extraliga vyrovnaná a má šest mančaftů, které můžou aspirovat na titul. Vyhrát ho je i otázkou štěstí.“Prezident Ocelářů Ján Moder

V plánu toho ale mají více. „Připravujeme ještě další aktivity během extraligových zápasů a připomeneme si i další jména z naší historie včetně pana Boleslava Moravce, který začal hrát a organizovat hokej v Třinci. Vydáme i knižní publikaci. Je toho hodně,“ pokračoval a s úsměvem uvedl, že největší dárek už si nadělili na jaře ziskem titulu.

Třinec vstupuje do sezony jako obhájce a konkurence ho označuje jako největšího favorita soutěže. „Vždy ve sportu říkám, že chci vyhrát. V současné době je ale česká extraliga vyrovnaná a má šest mančaftů, které můžou aspirovat na titul. Vyhrát ho je i otázkou štěstí,“ podotkl Ján Moder. „Prvořadou metou je bavit fanoušky dobrou hrou a také chci, aby i hráči měli z hokeje radost. A když přijde i úspěch, budu šťastný,“ dodal.

Stejně jako ve fabrice chtějí šetřit životní prostředí
Třinecký hokejový klub přešel nově na variabilní ceník vstupenek. V praxi to znamená, že lístky na nejatraktivnější utkání základní části (kombinace soupeř + hrací den včetně času úvodního vhazování) sice budou stát o něco víc než v minulosti (nejdražší 420 korun), na druhou stranu na některé soupeře a v některé hrací dny se budou prodávat lístky výrazně levněji než dříve (nejlevnější za sto korun).

„Vyplatí se ale mít permici a děkuju všem našim fanouškům, kteří si je zakoupili. Do prodeje na jednotlivé zápasy zbylo přibližně 500 vstupenek k sezení a 200 na stání. Kdo zaváhal a nekoupil si permanentku, měl by si nákup ještě rozmyslet,“ uvedl viceprezident klubu Jan Czudek a dodal, že se také změnil systém distribuce lístků na zápasy. „Od této sezony bude možno vstupenky zakoupit přímo na našich webových stránkách,“ upřesnil.

Oceláři také přestali používat jednorázové plastové kelímky. „Otázka životního prostředí nám není stejně jako ve fabrice lhostejná. Po zápasech se odváželo zhruba 130 pytlů plastových kelímků a to je opravdu velká zátěž,“ vysvětlil viceprezident klubu. „Nově se budou používat plastové kelímky z pevného plastu. Jsou vratné (záloha padesát korun). Můžou ale sloužit i jako pěkný suvenýr, protože jsou graficky vkusné,“ dodal.

Pružnější mantinely zvýší zážitek z hokeje
Třinec hostí společně s Ostravou na přelomu roku mistrovství světa do 20 let. „V souvislosti s tím jsme připravili několik novinek, například dvě nové šatny pro mládež. Ve Werk Areně tak budou mít své místo všechna družstva, která zde budou hrát a nikdo se nemusí přesouvat. Kromě toho jsme změnili mantinely a původní tvrzená skla nahradila plexiskla. Jsou teď pružnější a ohleduplnější vůči hráčům. Věřím, že zážitek z hokeje to zvýší především pro fanoušky, kteří budou nejblíže ledu. Budou s hráči více v kontaktu a při hitech to skoro pocítí na vlastních nosech,“ pousmál se viceprezident Ocelářů Jan Czudek.

V hokejové extralize zavedli trenérskou výzvu
Novinkou letošního extraligového ročníku je trenérská výzva (coach challenge). Ta umožňuje koučům požádat po inkasovaném gólu rozhodčí, aby prozkoumali, zda je branka regulérní. Sudí může odvolat gól, pokud se ukáže, že útočící hráč stál v brankovišti či jinak nedovoleně bránil gólmanovi v chytání. Zkontrolovat také může situace, zda gól nepadl vysokou holí anebo zda předtím nedošlo k přihrávce rukou. Pokud si trenér vyžáfá trenérskou výzvu a potvrdí se původní verdikt, přijde o oddechový čas.

Pravidlo funguje už pár sezon v NHL a platilo i na květonovém mistrovství světa. „Je to dobrý krok. Zpočátku kolem toho sice budou diskuse, protože pořád rozhoduje lidský faktor a některé situace nemusí být zcela jednoznačné. Sami jsme si vyzkoušeli rozebírat některé momenty na školení s Vladimírem Šindlerem (šéf rozhodčích) a měli jsme na vyhodnocení gólu rozdílné názory. Ale přesto to bude férovější, spousta viditelných chyb se odstraní,“ uvedl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

Další zprávy z regionu