Oceláři sesadili Liberec z čela, v tabulce jsou už pátí

Třinečtí hokejisté zvítězili díky drtivé druhé třetině Liberec 5:3 a sesadili soupeře z čela tabulky. Oceláři otočili skóre v rozmezí 24. až 36. minuty z 0:2 na 4:2. K obratu přispěl dvěma zásahy Vladimír Svačina.

Třinečtí hokejisté vyhráli nad Libercem druhou třetinu 4:0. Foto: Petr Rubal

„Vypadá to sice, jako by byl v šatně o přestávce velký vítr, ale paradoxně se vůbec nic takového nedělo. Spíše jsme si řekli, že se musíme zklidnit a trochu si pomoci na ledě. Liberci to bruslilo, dohrával nás a my jsme moc nevěděli, kde nám hlava stojí. Za výkon ve zbývajících dvou třetinách jsme si výhru zasloužili,“ řekl novinářům po utkání Svačina.

Vypadá to sice, jako by byl v šatně o přestávce velký vítr, ale paradoxně se vůbec nic takového nedělo. Spíše jsme si řekli, že se musíme zklidnit a trochu si pomoci na ledě.Třinecký útočník Vladimír Svačina

Hosty dostal do vedení dvěma góly nejproduktivnější hráč soutěže Marek Kvapil, který bodoval v pátnáctém zápase v řadě. Dokonce si Martin Růžička myslí, že by liberecký útočník mohl atakovat jeho rekord ze sezony 2012/13. Tehdy jich v zákkladní části nasbíral 83 40+43). Kvapil jich má na kontě po 17 kolech 28 (11+17).

„Určitě ho atakovat může. I mu přeju, aby takhle pokračoval. Není to jednoduché. Musí zůstat zdravý, musí zůstat v pohodě, v jaké je. Soupeři se na něj budou víc připravovat, musí si všechno sednout. Teď ale hraje famózně, a když takhle bude pokračovat, má šanci na rekord,“ řekl Růžička. „Vím, jak se cítí, protože jsem to zažil taky. Puky se k vám odráží, všechno je jakoby v uvozovkách zpomalené. Dovolí si,“ dodal.

Třinec v prostřední části smazal manko trefami Arona Chmielewského a Martina Gernáta, který je v týmu na zkoušku do konce listopadu. „Ještě jsme se o tom vůbec nebavili. Soustředím se jenom na zápasy, ale věřím, že se nějak dohodneme,“ uvedl Gernát. Slovenský obránce, který byl nominován i do reprezentace, má na kontě v 17 zápasech 4 góly a 6 přihrávek.

Třinec, kterému chyběl v sestavě nemocný kapitán Lukáš Krajíček, sice zkraje třetí třetiny inkasoval, ale pátým gólem je brzy na to uklidnil Erik Hrňa. Oceláři tak završili úspěšný týden, ve kterém získali plný počet bodů a v tabulce se posunuli na páté místo. Na první Sparu Praha ztrácejí jen čtyři body.

Nyní je na programu reprezentační přestávka. Oceláři mají tři dny volna, poté se opět pustí do tréninků a další zápas odehrají příští pátek doma proti Brnu. „Popravdě, co jsem se tak bavil v šatně, tak už ji každý vyhlížel, protože zápasy šly v rychlém sledu. Ještě jsme hráli Ligu mistrů a jsme celkem potlučeni. Dáme se do kupy,“ uzavřel Svačina.

Třinec – Liberec 5:3 (0:2, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 24. Chmielewski (Cienciala, O. Kovařčík), 28. Gernát (Werek), 32. Svačina (Růžička, Polanský), 36. Svačina (Adamský, Gernát), 48. Hrňa (Musil, Marcinko) – 1. Kvapil (Šmíd, Doherty), 17. Kvapil (Hudáček, Lenc), 41. Ševc (Jelínek, Hudáček). Rozhodčí: Bejček, Hribik – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. Diváci: 4834.
Třinec: Hrubec – Matyáš, Gernát, Musil, Galvinš, Roth, Doudera, Adámek – Růžička, Marcinko, Bukarts – Svačina, Polanský, Adamský – Hrňa, Werek, Dravecký – O. Kovařčík, Cienciala, Chmielewski. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu