Oceláři snížili stav série. Vítěznou branku řešilo video

Třinečtí hokejisté vyhráli na ledě Plzně 3:2 a snížili stav semifinálové série na 1:2. Vítězný gól vstřelil Jiří Polanský necelé čtyři minuty před koncem třetí třetiny v přesilové hře. Regulérnost branky ještě řešil videorozhodčí.

Jiří Polanský vstřelil v Plzni jediný gól Třince. Archivní foto: Petr Rubal

Polanský tečoval střelu Martina Gernáta od modré čáry a rozhodčí prozkoumával záběry, zda gól nedosáhl vysokou holí. „Byla to přesně taková střela na branku, kterou od beka potřebuju. Lehká, vysoká, která mění směr a letí mi přímo na hokejku. Sklepl jsem puk a od první sekundy jsem věděl, že je to na hraně a že to bude na video. Ale věřil jsem, že to rozhodčí uzná. Kluci říkali, že jsme si ho zasloužili a že karma bude dobrá. A byla,“ pousmál se Polanský.

„Od první sekundy jsem věděl, že je to na hraně a že to bude na video. Ale věřil jsem, že to rozhodčí uzná. Kluci říkali, že jsme si ho zasloužili a že karma bude dobrá. A byla.“Třinecký útočník Jiří Polanský

Videorozhodčí posuzoval situaci pár minut. „Na tréninku to trénujete a víte, kde zhruba je hranice, co si můžete a co nemůžete dovolit. Já jsem menší hráč, tyčku mám relativně vysoko, takže když mám ruce zvednuté, tak je to furt platný gól,“ pokračoval v rozhovoru s novináři 179 cm vysoký útočník.

Třinec prohrál doma úvodní dva zápasy (1:4 a 2:3) a trenér Václav Varaďa přeskupil kromě čtvrtého útoku všechny formace. Do sestavy se také vrátili uzdravení Martin Gernát a Tomáš Marcinko. Poprvé si v play off zahrál v obraně Ocelářů Patrik Husák a obměněný tým podal v Plzni mnohem lepší výkon. Poprvé také ubránil elitní duo Jan Kovář, Milan Gulaš, která zařídila v úvodních dvou zápasech pět ze sedmi gólů Plzně.

„Od začátku utkání byla v kabině taková chemie, kdy cítíte, že je to jiné než předchozí dva zápasy. První gól nás zbrzdil, ale kdybyste cítil život a energii z kluků, tak byste věřili v naše vítězství jako my,“ vysvětlil Polanský.

Třinec inkasoval z hole Vojtěcha Němce, který využil nečekaného odrazu od zadního mantinelu. Oceláři ale otočili skóre na začátku druhé třetiny. Střelu Davida Musila doklepl Aron Chmielewski a další pokus Musila si srazil domácí obránce Michal Moravčík bruslí do branky. Šimon Hrubec sice pustil ve 34. laciný gól, ale ve třetí třetině zneškodnil šanci Milana Gulaše i sólo Vojtěcha Němce, než Jiří Polanský rozhodl.

Třinec tak vyhrál v Plzni v této sezonu i třetí zápas. „Je to morální vzpruha, protože doma jsme neodehráli dobré utkání a roztlačit ten vlak je vždycky strašně těžké. Pro mě není důležité prostředí, ale jak se kluci semkli a bojovali. Když budeme takhle pokračovat, máme šanci na kterémkoli stadionu,“ zdůraznil Polanský.

Série pokračuje čtvrtým zápasem zítra od 17.00 opět v Plzni. Zápas vysílá přímým přenosem ČT Sport.

Plzeň – Třinec 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Němec (Jones, Kracík), 34. Vráblík (Kodýtek, Straka) – 21. Chmielewski (Musil), 26. Musil (O. Kovařčík, M. Kovařčík), 57. Polanský (Gernát, Cienciala). Rozhodčí: Lacina, Šír – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 7536 (vyprodáno). Stav série: 2:1.
Sestavy:
Plzeň: Frodl – Jones, Moravčík, Čerešňák, Pulpán, Vráblík, Allen – Gulaš, Kovář, Pour – Indrák, Kracík, Němec – Kindl, Nedorost, Kantner – Eberle, Kodýtek, Straka. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Pejchar.
Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, Musil, Galvinš, Doudera, Husák – Růžička, Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – Werek. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu