Oceláři vyhráli derby, přestože prohrávali už o tři góly

Třinečtí hokejisté otočili derby ve Vítkovicích z 0:3 na konečných 4:3. Oceláři smazali tříbrankové manko v rozmezí 38. až 46. minuty a obrat dokonal Michal Kovařčík v čase 53:58. Gól a přihrávku si připsal i Petr Vrána.

Vladimír Svačina tvoří první řadu s Petrem Vránou a Martinem Růžičkou, která v posledních dvou zápasech měla prsty v šesti gólech. Archivní foto: Petr Rubal

Vítkovice vedly 3:0 v polovině zápasu a vyhnaly na střídačku Šimona Hrubce, jehož v brance nahradil Pavel Kantor. V té chvíli to vypadalo, že mají domácí 110. derby jasně v moci. „Nikdo by si na nás v tu chvíli asi nevsadil. Ukázali jsme ale sílu toho týmu, že se nevzdáme za žádného stavu, a bylo to i vidět,“ řekl novinářům Martin Růžička, který asistoval u gólu Štěpána Novotného na 1:3.

„Nikdo by si na nás v tu chvíli asi nevsadil. Ukázali jsme ale sílu toho týmu, že se nevzdáme za žádného stavu, a bylo to i vidět.“Třinecký útočník Martin Růžička

Zbývající tři góly přidal Třinec ve třetí třetině. „O přestávce neproběhla žádná bouřka. My jsme všichni věděli, že se nemáme na co šetřit. Měli jsme posledních dvacet minut. Řekli jsme si, že musíme jít více do brány, více chtít dát gól a jednoduše hrát z naší třetiny. To se nám povedlo,“ vysvětlil Vrána.

Růžička i Vrána se shodli, že klíčovým okamžikem byl kontaktní gól, který dal Erik Hrňa v přesilové hře pět na tři. „Vlil nám novou krev do žil a myslím, že jsme pak už byli markantně lepší,“ konstatoval Růžička, po jehož přihrávce vyrovnal Vrána na 3:3. Vstřelil tak po přesunu ze Sparty Prahy svůj první gól v dresu Ocelářů. Trvalo mu to devět utkání.

„Jsem hrozně rád, že tam spadl,“ oddechl si Vrána, jehož formace se minulý zápas v Litvínově podepsala třemi góly pod výhru 5:0. „Věřím, že už je to lepší. Hrajeme také líp jako lajna a jsem rád, že jsme udělali nějaké body. Ale nejdůležitější jsou týmové body a těší mě, že jsme teď po velmi dobrých výkonech dvakrát vyhráli,“ podotkl.

Derby rozhodl Kovařčík, na kterého obrana Vítkovic zapomněla a šikovný útočník oklamal blafákem brankáře Patrika Bartošáka. Růžička si předtím vzpomněl na předchozí derby, kdy domácí zlomili nerozhodný stav v 58. minutě. „Minule nás Vítkovice gólem v závěru obraly, jsem rád, že jsme jim to teď vrátili a zápas obrátili,“ dodal Růžička.

Další zápas hrají Oceláři ve středu 27. února na ledě pražské Sparty.

Vítkovice – Třinec 3:4 (1:0, 2:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 8. Roman (Lev, Schleiss), 21. Dej (Trška, Lev), 29. Olesz (Lev, Hrabal) – 38. Novotný (Musil, Růžička), 43. Hrňa (Vrána), 46. Vrána (Růžička, Svačina), 54. M. Kovařčík (O. Kovařčík). Rozhodčí: Hodek, Lacina – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 9030.
Třinec: Hrubec (29. Kantor) – Roth, Gernát, Musil, Galvinš, Matyáš, Doudera – Růžička, Vrána, Svačina – Hrňa, Marcinko, Dravecký – Novotný, Polanský, Werek – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Raška. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu