Oceláři vyhráli v Liberci dlouhé prodloužení a mají titul na dosah

Třinečtí hokejisté zvítězili v Liberci 3:2 ve druhém prodloužení a stejným poměrem 3:2 vedou i finálovou sérii. Zápas rozhodl v čase 86:11 Ondřej Kovařčík a Oceláři budou tuto neděli od 17:20 útočit na zisk mistrovského titulu.

Ondřej Kovařčík prvním gólem v letošním play off rozhodl prodloužení a získal Ocelářům mečbol. Foto: Petr Rubal

„Je to euforie, ale ještě není hotovo. Ještě musíme vyhrát jeden zápas, ale věříme, že to zvládneme,“ uvedl Kovařčík, který přiblížil Třinec Masarykovu poháru. „Říkali jsme si teď v šatně, že je to sice blízko, ale na druhou stranu strašně daleko. Stát se může cokoliv. Hokej je strašně ošidný. Před domácími fanoušky, kteří nás určitě poženou, necháme všechno a budeme věřit,“ dodal.

„Je to euforie, ale ještě není hotovo. Ještě musíme vyhrát jeden zápas, ale věříme, že to zvládneme.“Třinecký útočník Ondřej Kovařčík

Kovařčík podruhé v kariéře rozhodl v play off prodloužení. Minulý rok poslal Třinec v 69. minutě gólem Hradci Králové do finále, tentokrát získal pro tým mečbol. „Oba řadím asi na stejnou úroveň, i když momentálně je pro mě asi tento ve finále nejvíc. Kvůli tomu se to hraje. Rozhodnout druhé prodloužení pátého zápasu finále, to je sen pro každého hokejistu,“ pokračoval.

Kovařčík si také oddechl, že si konečně v letošním play off připsal první kanadský bod. „Kluci mi říkali, že si to schovávám na tu pravou chvíli. Ukázalo se, že měli pravdu. Já jsem nepřestával věřit, že to tam spadne,“ dodal Kovařčík.

Jeho trefa rozhodla pátý nejdelší zápas v historii české extraligy a moc nechybělo, aby překonal klubový rekord – před dvěma lety ukončil David Cienciala zápas s Chomutovem v čase 88:28. Kovařčík u toho tehdy nebyl, nastupoval za Frýdek-Místek.

„Já jsem tak dlouho snad ještě nikdy nehrál. Cítil jsem se naštěstí dobře, ale vím, že kluci toho měli plné zuby. Hlavně obránci, protože v prvním prodloužení jsme měli kliku, že nás tam gólman podržel. Ubránili jsme to zuby nehty. Ale věřím, že sil máme ještě dost, zabereme a vyhrajeme,“ řekl.

Třinec v utkání dvakrát smazal jednobrankovou ztrátu. V páté minutě se prosadil ze sólového úniku Radan Lenc, ale na začátku prostřední třetiny usměrnil Erik Hrňa do branky přihrávku Vladimíra Draveckého. Domácí udeřili v přesilovce čtyři na tři, když si Michal Birner vyjel před branku a bekhendem poslal puk do horního růžku. Oceláři se ale nevzdali a v 53. vyrovnal střelou do prázdné branky Ethan Werek po výborné přihrávce Martina Růžičky.

Prodloužení pak rozhodl Kovařčík, který zblízka dorazil nepřesnou střelu Arona Chmielewského. „Viděl, jak se to odrazilo od zadního plexi a jak to tam padá. Jen jsem se modlil, ať to spadne brzy. Prostě jsem do toho plácnul a štěstí teďka stálo při mně,“ popsal Kovařčík rozhodující branku.

Liberec – Třinec 2:3 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Lenc (Ševc, Havlín), 38. Birner (Kvapil, Ševc) – 23. Hrňa (Dravecký), 53. Werek (Růžička, Roth), 87. O. Kovařčík (Chmielewski, M. Kovařčík). Rozhodčí: Hodek, Kika – Lhotský, Hynek. Vyloučení: 5:6, navíc Kolmann (Liberec) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 2:3.
Sestavy:
Liberec: Will – Hanousek, Šmíd, Kolmann, Derner, Havlín, Ševc, Doherty – Lenc, Filippi, Birner – Valský, Hudáček, Kvapil – Zachar, Jelínek, Krenželok – Ordoš, Redenbach, Vlach. Trenéři: Pešán a Augusta.
Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, Musil, Galvinš, Doudera (24. Adámek), Husák – Růžička, Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Dravecký – Svačina, Cienciala, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Werek. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu