Ocelářům začíná boj o finále. V cestě jim stojí Plzeň

Trenér třineckých hokejistů Václav Varaďa očekává, že série s Plzní bude vyrovnaná a hodně těžká. Jejich boj o finále začne 3. a 4. dubna ve Werk Areně. První zápas vysílá od 19.00 televize o2, druhý od 17.00 ČT Sport.

Třinečtí hokejisté pilovali před sérií s Plzní i teče před brankářem. Foto: Petr Rubal

Třinec vyřídil ve čtvrtfinále Vítkovice 4:0 na zápasy. V čem bude série s Plzní podle Varadi jiná? „Přál bych si, kdyby byla obdobná,“ pousmál se kouč v rozhovoru s novináři. „Plzeň bude zřejmě malinko houževnatější a má větší ofenzivní schopnosti. Dává spoustu gólů, ale chytá jim i skvěle gólman. Hrají kompaktně, mají velmi dobře fyzicky i bruslařsky vybavený tým. Dostali se také daleko v Lize mistrů (do semifinále). Bude těžkým soupeřem, ale věříme si a uděláme po postup všechno,“ podotkl.

„Plzeň bude těžkým soupeřem, ale věříme si a uděláme po postup všechno.“Třinecký trenér Václav Varaďa

Oba týmy zdobí útok. Plzeň dokonce nastřílela v základní části nejvíce branek (178), Třinec jich dal třetí nejvyšší počet (153). „Já hraji rád i dozadu. Náš tým skvěle makal (v sérii s Vítkovicemi) zpátky, bojoval, blokoval střely. To jsou aspekty, na které chceme v další sérii navázat,“ řekl Varaďa k dotazu, zda se dá očekávat série útoků.

O góly se v Plzni stará především elitní řada. Milan Gulaš se stal nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem základní části (30+32). Jeho hru pozvedl Jan Kovář, který patřil ještě minulý rok k hvězdám KHL.

„Asi by mohli zlobit, ale my se zaměříme na všechny čtyři lajny. Myslím, že to mají vyvážené. Samozřejmě tam mají v prvním útoku hráče reprezentačního kalibru, ale někdy tohle nevyhrává zápasy. Vyhrává komplexnost a údernost všech pětek,“ vysvětlil Varaďa.

Plzeň se na postup více nadřela, o účasti v semifinále rozhodla v sérii s Olomoucí až v posledním možném zápase. Západočeský klub tak měl o pět dní odpočinku méně. „Hráči Plzně určitě řeknou, jak jsou super rozehraní a připravení na nás vletět. My zase říkáme, že ta dlouhá pauza byla skvělá, že jsme si odpočinuli. Fakt si myslím, že je to válka slov, a já se do toho nechci pouštět. My se budeme snažit připravit tým na to, abychom od prvního zápasu byli lepší,“ uzavřel Václav Varaďa.

Stále nejsou kompletní

Třinec nevyrukuje proti západočeskému klubu v prvním utkání série v kompletní sestavě. Trenér Václav Varaďa postrádá dlouhodobě kapitána Lukáše Krajíčka a zranil se i další obránce Martin Gernát.

„Jsou to hráči, kteří by nám pomohli. Scházeli nám už v průběhu série s Vítkovicemi, ale dokázali jsme je zastoupit, byť s pomocí útočníka Vlada Draveckého. Neočekávám, že by se někdo z nich objevil ve středu v sestavě, ale uvidíme. Vypomáhají nám kluci z Frýdku, nicméně naše sestava bude obdobná jako v posledním zápase,“ upřesnil kouč Varaďa.

Po sérii s Vítkovicemi také uvedl, že Krajíček zkoušel bruslit. „Museli jsme ho ale pozastavit, protože se mu vracely drobné problémy a nevolnosti po tom těžkém úrazu,“ vysvětlil.

Poslední duel ve Vítkovicích nedohrál ani slovenský reprezentační útočník Tomáš Marcinko. „Jeho stav se lepší, určitě se objeví v sérii,“ ujistil třinecký trenér Václav Varaďa.

 

Další zprávy z regionu