Oddíl amerického fotbalu posílil, chce hrát Silver bowl

Předseda třineckého oddílu amerického fotbalu Ondřej Chvojka považuje aktuální složení kádru za nejsilnější od založení klubu (2014). Mužstvo posílili hráči s ligovými i reprezentačními zkušenostmi.

Třinecký oddíl amerického fotbalu sehraje první domácí zápas v sobotu (29.8) od 14.00 na umělém hřišti na Lesní. Foto: archiv oddílu.

„Kádr máme zhruba stejně široký jako loni (40 hráčů), ale máme podstatně zkušenější tým. Pomohlo nám, že Žilina prochází přestavbou. Z jejího týmu jsme získali osm hráčů na různé pozice v obraně i útoku včetně Petera Baníka a Sama Jurka. Oba hrají už deset let, nastupovali i ve slovenské reprezentaci,“ uvedl Chvojka.

„Chtěli bychom vyhrát naši skupinu (ve druhé lize), abychom si s vítězem té druhé zahráli finále soutěže, tak zvaný Silver bowl.“Předseda třineckého oddílu amerického fotbalu Ondřej Chvojka

Další tři hráče přivedli z Ostravy Steelers, kteří hrají nejvyšší soutěž. „Petr Dudek začínal u nás, vrátil se zpátky. S ním přišli Martin Mísař a Péťa Konopka, od kterého si ze všech posil slibuji nejvíce. Zúčastnil se i juniorského ME, nastupoval v reprezentaci mužů, má hodně odehráno v nejvyšší soutěži a povede naši ofenzivní lajnu. V útoku nám pomůže taky Daniel Kamiński, který přišel z první ligy a hned se na pozici running back uvedl třemi touchdowny. Jeví se hodně dobře. Máme nejsilnější tým od vzniku klubu,“ pokračoval.

Je rád, že vyřešili i post rozehrávače. „Předloni se nám zranil Vašek Czudek a byl to velký zásah. Našli jsme za něj až teď skvělou náhradu v podobě Petera Baníka, který Žilinu dovedl ve slovenské nejvyšší soutěži do finále. Herně dozrával v Prague Black Panthers, v jednom nejlepším klubu v republice. Jsem nadšený, že ho máme v týmu,“ řekl Chvojka.

Novinkou je, že na dálku spolupracují s americkým trenérem
Třinec už dříve koketoval s myšlenkou, že by angažoval zahraničního trenéra. Nyní alespoň prostřednictvím mejlů a sociálních sítí spolupracuje s Patrickem Larsonem ze střední školy v Heleně, hlavním městě Montany.

„Je příbuzným našeho manažera Tomáše Klimase a v USA vede obranu úspěšného týmu, který se už v minulosti stal patnáctkrát mistrem středoškolské soutěže v americkém fotbale. Je velkým přínosem. Pomáhá nám vytvářet herní plán, jak číst útočné akce soupeře, jak na ně reagovat. I díky němu už hrajeme v obraně složitější schémata. I když nás přeceňuje, musíme jeho cvičení přeformovat na naši úroveň,“ řekl s úsměvem Ondřej Chvojka. V přípravě začali používat i dron. „Natáčíme s ním naše tréninky a videa posíláme Patrickovi do USA k rozboru. I my trenéři si je ještě zpětně vyhodnocujeme. Je to užitečná změna,“ pokračoval.

Sezonu odstartovali výhrou 42:0

Třinec se od svého vzniku dostal ze čtvrté ligy do druhé, ve které loni nevyhrál ani jeden zápas. Ale prozatím nesestoupil. „Letošní sezona je specifická, běžně už by byla v této chvíli dohrána. Abychom ale rok nestáli, posunul se její začátek o čtyři měsíce. Některé týmy přesto soutěže vynechají. I loňský vítěz Prague Lions se kvůli bezpečí hráčů a strachu z nákazy koronavirem vůbec nepřihlásil,“ vysvětlil předseda třineckého oddílu Ondřej Chvojka.

Do soutěží se letos zapojí jen šestnáct týmů. „Vytvořila se proto první a druhá liga, každá má svou východní a západní část po čtyřech týmech. Chtěli bychom vyhrát naši skupinu, abychom si s vítězem té druhé zahráli finále soutěže, tak zvaný Silver bowl. Vyslali bychom tím české asociaci amerického fotbalu (ČAAF), že do druhé ligy patříme. Rozdělení soutěží se totiž bude vracet zpět do normálu, jak skončily loni, a my jsme byli poslední,“ vysvětlil.

Třinec minulý rok nevyhrál ani zápas, byť například Hradci Králové podlehl jen o bod. „Minulý rok jsme doplatili i na hodně zranění, kvůli kterým nám vypadla snad půlka mančaftu. ČAAF ale vidí, jaký herní pokrok jsme od založení oddílu udělali, jak jsme letos zapracovali i na složení kádru. I k aktuální situaci jsme se postavili čelem a ukázali jsme, že chceme hrát. Kdo ví, jak to bude za rok, třeba se některé kluby už nevrátí. Věřím, že si nás ve druhé lize nechají,“ pokračoval.

Novou sezonu odstartovali přesvědčivým vítězstvím 42:0 nad loni třetiligovým Brnem Sígrs 2. Tři touchdowny položil Daniel Kamiński, dva dal Dominik Maťašovský a zbývající Petr Dudek. Další zápas odehraje Třinec tuto sobotu (29.8.) od 14.00 na umělém hřišti na Lesní proti Zlínu.

Další zprávy z regionu