Olympijské hry v Tokiu budou bez Grycze

Marek Grycz skončil před týdnem dvacátý na mistrovství světa mužů v moderním pětiboji. Závodem se uzavřela olympijská kvalifikace a člen Sportovního centra v Bystřici skončil pod čarou postupu.

Hřát ho alespoň mohlo, že se blýskl nejlepší jízdou na koni ze všech účastníků MS. „Vylosoval jsem si koně, který byl relativně těžký a potřeboval dobrého a zkušeného jezdce. Konečně se mi vyplatilo, že jízdu trénuju opravdu hodně,“ radoval se Grycz. „Konečné umístění je ale pro mě spíše zklamáním. Ambice jsem měl vyšší. Jako poněkolikáté v sezoně se mi ale nepovedl šerm,“ doplnil.

„Je to trochu krutý systém. Jsem schopný končit na velkých akcích do patnáctého, dvacátého místa. Na olympiádu, kde bude startovat 36 pětibojařů, ale nejedu, protože máme světové závodníky a minimálně tři by výkonnostně stačili. Startovat ale můžou jen dva.“Marek Grycz

Grycz postoupil bez problémů z kvalifikace do 36členného finále, které zahájil šermem s bilancí 14 výher a 21 proher. Třiadvacetiletý rodák z Třince se ze špatného vstupu oklepal. Zaplaval dvě stě metrů kraulem v šestnáctém nejrychlejším čase (2:06,73) a předvedl bezchybnou jízdu na koni. Osobní rekord si vytvořil v kombinované disciplíně, ve které se běh prokládá střelbou.

„Ostatní disciplíny se mi docela povedly. Nějaké mouchy by se našly, ale šlo by jen o drobnosti,“ těšilo ho. „Plavání bylo sice o něco pomalejší než v kvalifikaci, ale to bylo dáno i tím, že jsem se snažil šetřit síly na běh. To se vyplatilo, protože jsem v kombi předvedl kvalitní výkon. Koně se mi povedly úplně. Vzhledem ke špatnému šermu je dvacáté místo skvělé,“ uznal.

Aby se kvalifikoval na letošní olympijské hry, potřeboval získat na mistrovství světa mužů medaili. „Vyloženě na bednu jsem nemyslel, i když by nebyla nereálná, pokud by se mi závod hodně povedl. Spíše jsem mířil na první desítku a na co nejlepší umístění v ní. Myslím si, že tohle bylo v mých silách, a mrzí mě, že to nevyšlo,“ hlásil Grycz přímo z dějiště MS.

Cesta do Tokia ještě vedla přes olympijský žebříček, ale tenhle způsob už vypadal před MS nepravděpodobně, protože Jan Kuf měl velký náskok. Martin Vlach se už dříve nominoval bronzem z mistrovství Evropy a z každé země se můžou kvalifikovat na olympiádu jen dva pětibojaři.

„Je to trochu krutý systém. Jsem schopný končit na velkých akcích do patnáctého, dvacátého místa. Na olympiádu, kde bude startovat 36 pětibojařů, ale nejedu, protože máme světové závodníky a minimálně tři by výkonnostně stačili. I teď jsme měli ve finále MS tři zástupce, a to ještě chyběl Martin Vlach. Startovat ale můžou na olympiádě jen dva,“ řekl.

Posteskl si, že ho v průběhu sezony provázela smůla. „Například v úvodním letošním závodě Světového poháru jsem si vylosoval neposlušného koně Don Juana, kvůli kterému jsem se ve finále propadl až ke konci pořadí. Je to docela kontrast s mistrovstvím světa, kde jsem ukázal, že jsem schopný jezdec,“ pokračoval.

Nicméně se ztráta z úvodního závodu SP nabalovala. „Ty body mi chyběly. Byl jsem první nepostupující do finále Světového poháru, ve kterém se rozdávalo hodně bodů. Pokud bych se tam dostal a zazávodil bych dobře, šance na to, že pojedu na olympiádu by byla slušná. Prali bychom se s Honzou Kufem mezi sebou a rozhodovalo by se teď na mistrovství světa. Takhle to bylo bodově docela daleko, ale stačilo pár maličkostí a mohlo to být jinak. Ale to jsou jen všechno kdyby, na to se nehraje. Věřím, že mě tohle posílí,“ uzavřel Marek Grycz.

Další zprávy z regionu