Po hokeji vyrazí Zoubek na Beskydskou sedmičku

Mezi třemi tisícovkami závodníků Beskydské sedmičky (B7) je i mnoho nadšenců z našeho regionu včetně Ondřeje Zoubka, který před dnešním startem extrémního závodu (22.00) ještě navštíví i zápas Ocelářů v Lize mistrů (17.30).

Takhle to vypadalo minulý rok těsně před startem Beskydské sedmičky. Letos se začíná na Městském stadionu v Třinci na Lesní. Foto: Organizátoři

„V neděli snad budu na hokeji už i pracovně. Uvidíme, jak se bude cítit,“ pousmál se Zoubek. Závodu, který je otevřeným mistrovstvím ČR v horském maratonu dvojic, se účastní poprvé a parťákem mu je Jiří Mravec. Čeká je mimořádně obtížná trasa přes sedm beskydských vrcholů o délce 95 kilometrů s převýšením 5470 metrů. Postupně se jim do cesty postaví Velký Javorový (1031 metrů nad mořem), Ropice (1082), Travný (1203), Lysá hora (1324), Smrk (1276), Čertův mlýn (1205) a Radhošť (1129).

„S kamarádem rádi vyrážíme na túry nebo klusy po Beskydech. Kopce okolo Třince máme dokonale prochozené, ale třeba Smrk nebo Čertův mlýn skoro neznáme. Vždycky jsme na účastníky B7 pohlíželi s obdivem a před Vánoci jsme se rozhodli, že ji taky zkusíme. Je to pro nás velká výzva. V Beskydech jsme vyrostli, i proto chceme tenhle závod absolvovat,“ vysvětlil Zoubek, proč se s kamarádem rozhodli podat přihlášku.

„Nebylo to ale ani tak o kilometrech jako spíš o převýšení. Nastoupené metry se blížily k osmi tisícům.“Ondřej Zoubek o týdenní turistice v Pyrynejích

Žádnou speciální přípravu na B7 nepodstoupil. „Snažil jsem se sportovat v podobné míře jako každý rok. Podle toho, jak mi to volný čas umožnil. Oba se ale snažíme udržovat v kondici a osobně považuju za dobrou přípravu turistiku v Pyrenejích, kde jsem nachodil nahoru dolů s krosnou na zádech asi sto kilometrů za týden. Nebylo to ale ani tak o kilometrech jako spíš o převýšení. Nastoupené metry se blížily k osmi tisícům. S parťákem jsme si také zkusili menší noční přechod,“ pokračoval.

Před závodem také oba nasbírali pár tipů, co si vzít s sebou. „Nejdůležitější mi přijde zvolit dobré a rozchozené boty. Určitě se před startem namažeme emulzí, třísla a ramena natřeme vazelínou proti odřeninám od popruhů a trenýrek,“ prozradil.

Loňští vítězové zvládli trasu za dvanáct hodin, tak ambiciózní třinecká dvojice není. „Na jednotlivé vrcholy nebo checkpointy (kontrolní body) v údolích jsme si vypsali orientační časy, kterých bychom se chtěli držet. Rádi bychom dorazili do cíle v rozmezí 20 až 22 hodin, uvidíme, jak to půjde na trati. Co se mě týče, byl jsem na horách naposled asi před dvěma týdny, takže už jsem pořádně natěšený. Nemůžeme se dočkat! A po SteelRunu ve Vendryni jsem rád, že je B7 bez překážek,“ uzavřel s úsměvem Ondřej Zoubek.

Největší letošní změny B7 se týkají začátku závodu. Kompletní startovní agenda, která měla v předchozích ročnících zázemí v cílovém Frenštátě pod Radhoštěm, se přemístila do Třince. Důvodem je výluka na železnici mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Frýdkem-Místkem, která neumožní vypravit speciální vlaky pro hladký přesun závodníků mezi oběma městy, jak bylo zvykem v minulých letech.

I proto se start stěhuje v Třinci z náměstí Svobody na Městský stadion na Lesní, kde jsou větší prostory. Rozdíl ve vzdálenosti k přechodu pro pěší přes silnici I/11 v Třinci se smaže tím, že závodníci absolvují slavnostní kolečko na tartanovém oválu stadionu. Jinak je trasa B7 identická jako v předchozím ročníku. Rušno bude ale v areálu STaRSu už od 12, kdy začíná akreditace závodníků. Potrvá do 21, poté následuje úvodní ceremoniál.

Další zprávy z regionu