Polanský se popral, Wereka nadchla atmosféra. Chyběla jen výhra

Třinečtí hokejisté podlehli v atraktivním utkání pražské Spartě 4:5 po nájezdech. Poprvé v sezoně nastoupil za Oceláře Jiří Polanský, který vyhrál pěstní souboj s Matějem Beranem. Gólem se uvedla kanadská akvizice Ethan Werek.

Třinecký útočník Jiří Polanský nastoupil k prvnímu utkání sezony. Předchozích osm kol vynechal kvůli zlomenině malíčku na pravé noze. Foto: Petr Rubal

„Shodil rukavice první, nečekal jsem to. Chtěl jsem pomoci Sváčovi (Vladimír Svačina), byli tam na něho dva před brankou, a už nešlo couvnout. Jsou to situace, kdy se musíte kamaráda zastat, i když je soupeř o dvě hlavy větší. Na druhou stranu já si v extralize asi nevyberu menšího hráče, takže to bylo jedno,“ vysvětlil po utkání novinářům Polanský, který by počet svých bitek v extralize spočítal na jedné ruce. Ale v souboji s Beranem měl navrch.

„Shodil rukavice první, nečekal jsem to. Chtěl jsem pomoci Sváčovi (Vladimír Svačina), byli tam na něho dva před brankou, a už nešlo couvnout.“Jiří Polanský

Třinec v zápase ani jednou neprohrával, ve 32. minutě vedl 3:1 po situaci, kdy rozhodčí u videa změnil původní verdikt. Hostující gólman Matěj Machovský chytil puk lapačkou ze vzduchu na úrovni brankové čáry a rozhodčí na ledě původně rozpažil.

„Vím, že kamera (na kostce) není přímo nad brankou, takže to strašně zkresluje. A zažil jsem v kariéře tolik gólů, o kterých jsem si myslel, že je rozhodčí neuzná a uznal. Naopak jsem byl přesvědčený, že byl gól stoprocentní, když třeba flaška na bráně vyletěla do vzduchu a rozhodčí gól neviděli. Dokud rozhodčí neukáže, neradujete se,“ vysvětlil Polanský.

Oceláři vedení neudrželi. Všechny góly inkasovali ve druhé třetině, přestože soupeře přestříleli 20:9. „Myslím, že jsme ze druhé třetiny měli vytěžit víc. Dát víc gólů, méně inkasovat. Měli jsme jít do třetí třetiny za lepšího stavu (než 4:4). Myslím si, že jsme si to zasloužili. Sparta nás ale vždycky rychle stáhla a vítězné emoce nám srazila dolů. To je vždy hrozně nepříjemné,“ pokračoval.

Také nájezdy provázely zmatky a došlo ke kurióznímu momentu. Trenér Sparty Praha Uwe Krupp přiznal, že si neuvědomil změnu pravidel a poslal v úvodních pěti sériích dvakrát Andreje Kudrnu. A může jen jednou, proto jeho druhý gól rozhodčí odvolali. Kruppa ale nemusela chyba trápit.

Za Oceláře se v rozstřelu prosadil Roberts Bukarts (v zápase 1+2) a Ethan Werek, který skóroval i v základní hrací době. „Byla to zřejmě nejzábavnější atmosféra, v níž jsem kdy hokej hrál. Opravdu úžasné. Fanoušci nás skvěle podporovali. Porážka znamená zklamání, ale díky dobrému výkonu se s tím snáze vyrovnáme,“ uvedl Werek, který přicestoval do Třince tento týden ze zámoří. „Je znát, že je tady hřiště širší. V první třetině jsem si trochu zvykal, ale potom už jsem hrál svou hru. Hokej je prostě hokej, to platí všude,“ dodal.

Třinec – Sparta Praha 4:5 po sam. nájezdech (1:0, 3:4, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Bukarts (Martynek), 29. Marcinko (Bukarts, Krajíček), 32. Marcinko (Bukarts, Hrňa), 39. Werek (Svačina, Musil) – 24. Forman (Kumstát), 36. Vrána (Beran, Smejkal), 38. Buchtele (Vrána, Kudrna), 40. Dvořák (Sill), rozhodující nájezd Kudrna. Rozhodčí: Hradil, Kika – Bryška, Gebauer. Vyloučení: 9:11, navíc Polanský (Třinec) a Beran (Sparta) 10 minut. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4563.
Třinec: Hrubec – Krajíček, Gernát, Musil, Galvinš, Matyáš, Doudera – Martynek, Marcinko, Bukarts – Chmielewski, Werek, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – Hrňa. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu