Pro Křižánka je start na olympiádě v breakdance velkou motivací

Přemysl Křižánek přičichl k breakdance poprvé v roce 2005, první triky se učil ještě z videokazet. Tehdy ho nenapadlo, že by se tanec plný akrobatických prvků a kreací přesunul jednou z ulice až na olympiádu. Ale je to tak.

Přemysl Křižánek (vpravo) učí děti v Třinci breakdance už dva roky. Foto: archiv P. Křižánka

Organizátoři jednotlivých her mají právo navrhnout do programu sporty, které jsou v dané zemi populární. Francie doporučila breakdance a Mezinárodní olympijský výbor, který více než rok sledoval vývoj tohoto tanečního sportu, její volbu v minulých dnech podpořil. Breakdance si tak odbyde premiéru pod pěti kruhu za čtyři roky v Paříži.

„Prozatím ani neznám detaily kvalifikace, do toho pracuju. Ale chci jít dětem, které připravuju, příkladem, soutěží se plánuju zúčastnit. Uvidíme, kam mě to vynese.“Přemysl Křižánek

„Jsem nadšený, breakdance se obrovsky zviditelní a přitáhne další děti, sponzory,“ radoval se Křižánek. Dodal, že start na olympiádě je i pro něj velkou motivací. „Prozatím ani neznám detaily kvalifikace, do toho pracuju. Ale chci jít dětem, které připravuju, příkladem, soutěží se plánuju zúčastnit. Uvidíme, kam mě to vynese. Chci se ale hlavně věnovat dětem, to má pro mě největší smysl,“ upřesnil.

Křižánek patří k lidem, kteří dělají v ČR osvětu breakdance. Před třemi lety uspořádal v Třinci soutěž Kings style a do poroty získal Juniora, o němž řekl, že je v jejich tanečním světě stejná osobnost jako Jágr v hokeji. O rok později otevřel v Třinci i studio, kde předává své zkušenosti dětem a teenagerům.

„Máme v regionu šikovné děti. Například Viktor Vlk vyhrál v létě right 2 dancekemp 2020. Je to první důkaz, že to v Třinci neděláme špatně. Ambice máme, ale musíme být trpěliví a pracovití. Z nikoho se nestane mistr světa za rok. I děti zjišťují, že jsou tréninky poměrně těžké a že nic nepřijde samo. Je třeba pracovat s vlastní váhou, vnímat rytmus, učit se triky, být originální,“ řekl.

A tak střádá plány, jak dětem pomoci v rozvoji. „Mám EU certifikát na taneční základy v breakdance, ale jsem rád, že se mi povedlo domluvit spolupráci s polskou taneční školou v Ratiboři. Mají výborné tanečníky i výsledky, Polsko je v tanci světová velmoc. Chceme uspořádat workshop, na který je ochotný přijet i Zawisza, který soutěží s nejlepšími na světě,“ prozradil.

Nadšený je ještě z další posily. „Od nového roku bude mít naše studio i lektorku Barču Huczalovou. Už vyhrála hodně soutěží ve street dance. Věřím, že nám všichni pomůžou, abychom se zlepšovali. Chceme dobře reprezentovat Třinec, vystupovat na městských akcích, zúčastňovat se soutěží. Budu se snažit, aby děti byly co nejlépe připraveny. A kdo ví, třeba se někdo z nás jednou objeví na olympiádě,“ dodal.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu