Sharks bojovali, ale trofej jim unikla

Třinecký oddíl amerického fotbalu prohrál ve finále třetí ligy s Prague Black Panthers 3:14. Bez ohledu na výsledek má ale právo na postup do druhé ligy, o kterém teď bude jednat a uvažuje o posílení kádru Američanem.

Sharsk (v modrém) držela celý zápas ve hře o trofej výborná obrana. Foto: archiv oddílu

Třinec dlouho držel krok s favorizovaným soupeřem, který zpečetil výhru až touchdownem v předposlední minutě. „Bylo to nesmírně vyrovnané finále. Celý zápas nás držela obrana a v útoku jsme čekali na příležitost. Částečně přišla, měli jsme dvě akce, které zaváněly body. Ale nevyšlo to, rozhodla jejich obrovská zkušenost. Jejich první tým je nejlepší u nás, prosazuje se i v Evropě, má skvělý skauting a trenéry. Titul letos vyhráli poosmé v řadě. A také jejich rezerva v utkání s námi dokázala, že se na finále umí skvěle připravit,“ uvedl předseda oddílu Jan Loskot.

Ani přes prohru ale nemusí smutnit. Cíl splnili – zajistili si druholigovou příslušnost. „Postup jsme si vybojovali s Příbramí. Ještě před rokem, kdy hráli nejvyšší soutěž a my nejnižší, to byl pro nás neporazitelný soupeř. A teď jsme nad nimi vyhráli oba zápasy v sezoně. Z toho mám největší radost, to je největší úspěch roku,“ pokračoval.

Loskot ale zároveň dodává, že o startu ve druhé lize ještě budou jednat. „Svaz má hodně požadavků, které musíme zvládnout. Ale po sportovní stránce jsme konkurenceschopní a měli bychom v ní hrát vyrovnané zápasy. Uděláme maximum, abychom vše splnili,“ dodal předseda oddílu.

„Svaz má hodně požadavků, které musíme zvládnout a vyřešit. Ale uděláme maximum, abychom vše splnili.“Předseda oddílu Jan Loskot o postupu do druhé ligy

Jedním z klíčových bodů je rozšíření hráčského kádru. „Určitě zase uděláme nábor. Už se nám v minulosti několikrát osvědčil. Už se nám stalo, že přišel někdo nový a objevili jsme v něm dřímající talent. A když se skloubí s tréninkovou morálkou, může se rychle dostat nahoru. A náš kolektiv je přátelský, rychle přijmeme nové členy mezi sebe,“ dodal.

Loskot také mluví, že by do kádru přivedli i zahraniční posilu. Už před necelými dvěma lety jednali s kanadským trenérem, ale sešlo z toho. Teď si s touhle myšlenkou opět pohrává. „Není to podmínka, ale víme, že by to mohlo znamenat obrovský průlom a posun. Stejnou cestou se vydalo už několik klubů a šly ohromně nahoru. Přeci jen americký fotbal není naším národním sportem a nějaký hráč, který si tím v USA prošel od přípravky až po vysokou školu, by se nám hodil,“ vysvětlil.

Ještě předtím ale musí předseda oddílu řešit hřiště. „Asi největším problém je značení. Na umělé trávě na Lesní nemůžeme barvou vystříkat čísla yardů, protože by zůstaly po smazání stopy. A tohle je důležité pro komfort a přehled diváka. Musíme to nějak vymyslet. Samozřejmě ideální by bylo, kdyby se nás ujal nějaký mecenáš a zařídil nám vlastní hřiště,“ pousmál se.

 

Další zprávy z regionu