Sikorová získala šachový titul z pohodlí domova

Olga Sikorová se stala po dvou letech opět mistryní ČR v bleskovém šachu. Tentokrát ještě s přídomkem online, protože se turnaj odehrál přes internet a počítačovou hru na webových stránkách chess.com.

Olga Sikorová je v posledních letech nejúspěšnější hráčkou na MČR v bleskovém šachu. Foto: archiv O. Sikorové

Sikorová je v posledních letech na MČR v bleskovém šachu nejúspěšnější hráčkou. Před dvěma lety vyhrála titul, který vzhledem k formě českých reprezentantek považovala za zázrak. Loni byla druhá a teď se vrátila na pomyslný trůn. Třinecká hráčka získala 8,5 bodu z 13 partií. Martina Marečková a Tereza Rodhstein uhrály o půl bodu méně.

„Za normálních okolností bych patřila k favoritkám, ale hraní online je jiná disciplína než naživo. Výhodou bylo, že na stejném serveru občas hraju. Využívala jsem ho i v poslední době, když jsem kvůli zrušeným soutěžím měla volné víkendy,“ uvedla Sikorová.

„Za normálních okolností bych patřila k favoritkám, ale hraní online je jiná disciplína než naživo.“Třinecká šachistka Olga Sikorová

Turnaj měl i svá úskalí a někteří bojovali nejen se soupeřem. „Musíte umět jemně pracovat s myší. Stalo se mi, že jsem v posledním kole přejela pole, kam jsem chtěla pustit figuru, a umístila ji jinam. Naštěstí to nemělo na výsledek vliv. Ale věřím, že někteří mohli mít s nastavením citlivosti myšky větší problémy a třeba kvůli tomu i prohráli partii,“ pokračovala.

Sikorová si také oddechla, že ji nezradila technika. „Trochu jsem se ale bála. Už se mi několikrát stalo, že připojení k internetu blblo. Tentokrát všechno fungovalo bezvadně, ale nemůžou to říci všichni. V chatu jsem viděla komentáře, jak si lidé stěžují, že jim vypadlo připojení,“ dodala.

Třinecká šachistka si vytvořila improvizovanou hernu na zhruba dvě a půl hodiny v pokoji své dcery, ze kterého raději ani nevycházela. „Bezprostředně po posledním odehraném utkání daného kola losoval systém další zápasy. Proběhlo to během pár sekund, člověk tak musel být pořád ve střehu, aby to neprošvihl,“ vysvětlila.

Neměla ani přehled, jak si vede. „Měla jsem ke konci spíše mlhavou představu, že zřejmě patřím k nejlepším. Ale třeba před závěrečnou partií jsem určitě nebyla první, minimálně jedna hráčka měla o půl bodu více, jenže v posledním kole prohrála,“ pokračovala Sikorová, která nezačala dobře a z úvodních tří kol měla na kontě jen bod za výhru. „Chybovala jsem a prohrála jsem i s hráčem, který měl mnohem nižší elo. Ale zdravě jsem se naštvala,“ těšilo ji.

Na potvrzení vítězství čekala dva dny, protože všechny partie procházely softwarovou anticheatingovou kontrolou. „V principu se prověřovalo, zda hráči neradil šachový program,“ upřesňovala.

Výsledky se už nezměnily, všechno bylo v pořádku. Turnaj se hrál tempem tři minuty na partii, plus se přičítala sekunda bonifikace za provedený tah.

Další zprávy z regionu