Snový zápas Ocelářů. Cienciala přihrál na sedm gólů, Kovařčík dal hattrick

Mladí Oceláři režírovali v rozhodujícím utkání série s Pardubicemi výhru 8:1 a posunuli Třinec po třech letech do semifinále. David Cienciala přihrál na sedm branek a vytvořil rekord extraligy v play off v počtu asistencí nasbíraných v jednom zápase. Ondřej Kovařčík dal hattrick.

David Cienciala (uprostřed) vstřelil dva góly a překvapivě vede produktivitu play off. Foto: Petr Rubal

„Sám to nechápu, jak to tam napadalo. Tohle jsem zažil naposledy tak v šesté sedmé třídě. Samotnému mi to ještě nedochází. Jsem za to rád, ale hlavně jsem rád, že jsme vyhráli a postoupili dál,“ uvedl Cienciala, který zaznamenal sedm přihrávek v součtu všech 52 kol základní části této sezony.

Podle třineckého útočníka rozhodl první gól, který vstřelil po 36 sekundách druhé třetiny Tomáš Marcinko z dorážky v předbrankovém prostoru. „Kdo v sérii skóroval jako první, tak zápas i vyhrál. Po tom prvním to z nás spadlo, nakopli jsme se a na co jsme sáhli, to nám vyšlo. Ale myslím, že se to odrazilo od toho, že jsme tahali za jeden provaz a každý dělal to, co měl,“ vysvětlil.

„Na střídačce jsme si s Davidem Ciencialou říkali, jestli se nám to nezdá, jestli se neprobudíme a nepůjdeme teprve na zápas.“Ondřej Kovařčík o zápase snů

Ve zbylých sedmi gólech měl už prsty Cienciala, který zároveň vyrovnal 21 let starý bodový rekord Tomáše Sršně (5 branek + 2 přihrávky). „Co jsem tam hodil, to tam kluci super trefili,“ řekl Cienciala, jenž pomohl i k hattricku Ondřeji Kovařčíkovi. „Na střídačce jsme si s Davidem Ciencialou říkali, jestli se nám to nezdá, jestli se neprobudíme a nepůjdeme teprve na zápas. Pak už to byl lauf, euforie. Co šlo na bránu, tak tam spadlo,“ přiznal Kovařčík.

V předchozím utkání zazářili mladí hráči Pardubic a jejich osmnáctiletý útočník Martin Kaut si v něm při výhře 6:3 připsal čtyři body (2+2). Před zápasem popíchl v tomhle směru třinecké naděje i zkušený spoluhráč Vladimír Dravecký.

„Říkal, že se díval na jejich mladé a že mají dost bodů a že my bychom se mohli také trochu ukázat. Věděli jsme, že nám ještě v sérii žádný zápas nevyšel a říkali jsme si, že teď to musí vyjít. A sedlo nám to všem, skoro jsme jim nedali šanci,“ pokračoval Kovařčík.

Třinečtí hokejisté, kteří hráli bez Martina Růžičky, už v první třetině přestříleli soupeře 14:2. Soupeřův odpor zlomili pěti góly v prostřední části a výhrou 8:1 stanovili i nejjednoznačnější výsledek sedmých zápasů v historii české extraligy. „Celkově to ale byla neskutečná bitva. Oni hráli fakt perfektně, klobouk dolů. Bylo to proti nim strašně těžké,“ uzavřel Cienciala.

V dalším kole narazí Třinec na Hradec Králové nebo Kometu Brno.

Třinec – Pardubice 8:1 (0:0, 5:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 21. Marcinko (Rákos, Doudera), 26. O. Kovařčík (Cienciala, Linhart), 29. Adamský (Krajíček, Cienciala), 36. Svačina (Cienciala), 38. Vlach (Cienciala, O. Kovařčík), 44. Polanský (Cienciala, Krajíček), 54. O. Kovařčík (Cienciala), 56. O. Kovařčík (M. Kovařčík, Cienciala) – 59. Treille (Rolinek). Rozhodčí: Hodek, Pešina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:8, navíc Linhart – Tomášek oba 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 5200 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:3.
Třinec: Hrubec – Krajíček, Doudera, Roth, Musil, Matyáš, Linhart – Petružálek, Marcinko, Rákos – Hrňa, Vlach, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, Cienciala, M. Kovařčík – od 41. navíc Kvasnica. Trenéři: Varaďa a Zadina.
Pardubice: Kacetl (36. Klouček) – Wishart, Cardwell, Trončinský, Čáslava, Hrabal, Mojžíš, Ščotka – Beran, Tomášek, Rolinek – P. Sýkora, Marosz, Treille – Kaut, Poulíček, Perret – J. Sýkora, Dušek, Svoboda. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Další zprávy z regionu