Třinec hostí repre zápas v americkém fotbale, Labaje čeká debut

Městský stadion na Lesní v Třinci bude v sobotu 8. září od 14.00 dějištěm reprezentačního zápasu v americkém fotbale mezi Českou a Slovenskou republikou. Pozvánku dostali i třinečtí hráči Ondřej Chvojka a Radek Labaj.

Radek Labaj (číslo 69) nastupoval v této sezoně za Třinec až ve třetí lize, přesto zaujal reprezentační trenéry, kteří ho nominovali na zápas ČR - SR. Foto: Třinec Sharks

Třinec Sharks letos postoupil z třetí ligy do druhé a působí překvapivě, že si hráči z nižší soutěže vybojovali místo na soupisce. „Pár výjimek se najde,“ pousmál se Labaj, kterého čeká premiéra v národním týmu. „Funguje to tak, že na úvodní zkušební reprezentační kemp se může přihlásit kdokoli. Z něho udělají první výběr a postupně kádr po dalších soustředěních zužovali ze stovky na konečných 45 jmen,“ vysvětlil.

„Že si jednou zahraju v reprezentaci? To mě na začátku (kariéry) vůbec nenapadlo, neměl jsem ani páru, že nějakou máme.“Radek Labaj

Labaj přiznal, že ho nominace překvapila. „Mým snem bylo, že se pojedu někdy kouknout na americký fotbal do zahraničí. Ale že si zahraju v reprezentaci? To mě na začátku vůbec nenapadlo, neměl jsem ani páru, že nějakou máme,“ prozradil s úsměvem Labaj, který se před dvěma lety jednoho reprezentačního kempu zúčastnil. „Tehdy jsem neuspěl. Teď mi asi pomohlo, že je náš národní tým v přestavbě a že nový trenér zkouší nové tváře. Asi z jedné poloviny jsou v něm hráči bez reprezentační minulosti,“ dodal.

O reprezentaci se radil také s Chvojkou, který má ve sbírce i bronz z mistrovství Evropy v americkém fotbale. „Řekl mi, ať to beru jako jako běžný zápas a ať se připravím jako vždy. Ale lehce se to řekne, nervozní budu. Je to také jiné i v tom, že americký fotbal je o signálech, naučených kombinacích. A v reprezentaci se učím novým akcím, je toho dost. Ale i proto jsme měli několik přípravných kempů, abychom si je vyzkoušeli a zažili,“ pokračoval.

Labaj má zkušenosti s americkým fotbalem na Slovensku. Třinec po založení oddílu (2014) rok jen trénoval, než se přihlásil do soutěže. A v té době nastupoval za Žilinu. „Na Slovensku mají hodně kvalitní týmy, čekám, že to s nimi bude vyrovnaný zápas,“ uzavřel.

Podle Chvojky je nominace Labaje extrémní úspěch
Ondřej Chvojka se do reprezentačního týmu vrací po více než roční přestávce. Týmu chyběl kvůli zranění. „Nečekal jsem, že budu opět v základní sestavě. Poslední reprezentační turnaj jsem vynechal, s Třincem jsem nastupoval ve čtvrté a třetí lize. Těší mě, že jsem dostal důvěru. Zvláště, když hrajeme na domácím hřišti,“ uvedl Chvojka.

Radost také měl z toho, že si místo v sestavě vybojoval jeho spoluhráč Labaj. „Je obdivuhodné, jak se za krátkou dobu vypracoval. Za sebou má jen tři sezony v nejnižších soutěžích. Podle mě je extrémní úspěch, že se na soupisku dostal. A ze třetí ligy. Je to inspirativní a motivující i pro ostatní,“ řekl Chvojka na adresu Labaje.

Chvojku ale jméno svého spoluhráče v nominaci nezaskočilo. Věděl, že Labaj zaujal trenér kempu pro ofenzivní lajnu. V zápase ji tvoří pětice hráčů, která má za úkol bránit rozehrávače a umožnit mu, co nejlepší pozici pro přihrávku. Anebo chrání běžce s míčem a klestí mu cestu. „Hráči na jeho pozici měli vlastní kemp a jejich trenér se mě na Radka se zaujetím ptal. Řekl o něm, že má velký potenciál,“ vysvětlil.

Proti Slovensku se Chvojka postaví už potřetí. „V předchozích dvou zápasech jsme měli navrch. Ale je to velký zápas a pro Třinec svátek. Lidé můžou vidět nejlepší hráče z naší republiky, profesionály. Doufám, že si to nenechají ujít,“ uzavřel zkušený hráč obrany.

Další zprávy z regionu