Třinec hostí v poháru florbalovou ikonu – Tatran Střešovice

Třinecké florbalové mužstvo postoupilo od svého založení pětkrát za posledních šest let. Dostalo se už do čtvrté nejvyšší soutěže a v letošní sezoně se mu daří i v Českém poháru, kde se probojovalo už mezi šestnáct nejlepších týmů.

Třinecké florbalové mužstvo v letošním ročníku poháru vyhrálo všech osm zápasů. Foto: Jakub Harmata

V dalším kole hostí Třinec několikanásobného mistra ČR Tatran Střešovice. Utkání se odehraje v hale STaRS ve středu 13. listopadu od 19.00. „Nevím, co od toho čekat, ale bude to obrovský svátek. Je to tým s úžasnou historií, v Česku získal nejvíce titulů. Má v kádru plno juniorských mistrů světa z loňska. Je to ikona českého florbalu. Mezi námi je rozdíl několika soutěží, ale říká se, že týmy z druhé až čtvrté ligy jsou na srovnatelné úrovni. Pouze superliga je kvalitativně hodně převyšuje. Její hráči mají zaměstnání přizpůsobené florbalu a mnohem více trénují. Sám jsem zvědavý na to porovnání s nejlepšími,“ uvedl trenér a předseda oddílu Jiří Kajfosz.

„Přáli bychom si odehrát výsledek, na který bychom mohli být hrdí. Byl bych také nadšený, pokud by se nám povedlo zaplnit halu STaRS. Vstupné bude dobrovolné, její výtěžek poputuje na charitu. Chceme být prospěšní i společnosti.“Předseda třineckého florbalového oddílu Jiří Kajfosz

Třinecký klub hrál před deseti lety v extralize, než zanikl, a se Střešovicemi se střetával pravidelně. „Jsme úplně jiným týmem, s našimi předchůdci nemáme nic společného. Máme ale v kádru Tomáše Sikoru, který tyhle extraligové zápasy pamatuje a nedávno mi zmiňoval, že s nimi prohráli 1:17,“ pokračoval.

Nepochybuje o tom, že dopadnou lépe. „Přáli bychom si odehrát výsledek, na který bychom mohli být hrdí. Stanovíme si opět dílčí cíle. Základním úkolem bude nevypustit žádný souboj a udržet se co nejdéle v zápase. Nikdo z nás nechce, aby bylo utkání rozhodnuté po deseti minutách. Favoritem ale samozřejmě nejsme,“ podotkl. „Byl bych také nadšený, pokud by se nám povedlo zaplnit halu STaRS. Vstupné bude dobrovolné, její výtěžek poputuje na charitu. Chceme být jako klub prospěšní i společnosti,“ dodal.

Třinec v letošním ročníku poháru všechny zápasy vyhrál. Nejdříve ovládl základní skupinu, ve které porazil Mohelnici 6:5, Lipník 11:2, Coyotes Jablunkov 12:1 a Orlovou 4:1. Poté postupně vyřadil Kozel Počenice 7:6, Vsetín 10:2, Letku 8:5 a Zlín 7:5.

„Asi to svým způsobem překvapení je, že jsme se dostali tak daleko. V této fázi poháru už jsou v pavouku hlavně týmy ze superligy a první ligy,“ pokračoval Kajfosz. „Cesta do osmifinále byla náročná, sehráli jsme plno těžkých zápasů. Vyřadili jsme z vyšší soutěže Letku, to se úplně nečekalo, a poradili jsme si i se Zlínem a Vsetínem, kteří hrají stejnou ligu jako my,“ doplnil.

Jeho svěřencům se daří i ve čtvrté nejvyšší soutěži, aktuálně jsou druzí. „Jsme nováčkem, nechtěli jsme vyhlašovat velké cíle. Když ale vidíme, jak se soutěž vyvíjí, tak na postup do baráže každý z nás trochu pomýšlí. Kluci florbal žerou, baví je a to je důležitý předpoklad pro úspěch,“ podotkl.

Ossiko vzniklo před šesti lety a začalo od nejnižší soutěže. Už tehdy ale prohlašovalo, že má kvalitou na třetí ligu. „Nedávno jsem to počítal, od založení klubu zůstalo v týmu šest lidí. Hodně se věnujeme mládeži a z vlastních zdrojů doplňujeme kádr. Máme klub postavený na odchovancích, i když pár kluků přišlo i odjinud. Těší mě, kam jsme se posunuli. Dobře se mi také poslouchá, když v poslední době stále častěji zaznívá od lidí, že je naše hra baví a že to má úroveň. Už to není plácaná jako v nižších soutěžích,“ uzavřel Jiří Kajfosz.

Další zprávy z regionu