Třinec nasměroval k druhému bodu v sérii gól z desáté sekundy

Třinečtí hokejisté porazili Vítkovice i ve druhém čtvrtfinále play off a po výsledku 3:0 vedou v sérii 2:0 na zápasy. Oceláře nasměroval k výhře Vladimír Svačina, který skóroval už po deseti sekundách hry.

Třinečtí hokejisté si v utkání vypracovali opět mnohem více šancí a zaslouženě vyhráli. Foto: Petr Rubal

Svačina vstřelil čtvrtý nejrychlejší gól v historii play off české extraligy. Rekord drží Pavel Janků, který stihl dát Kladnu branku v semifinále 1997 už za sedm sekund po úvodním vhazování. „Takže stále je co překonávat,“ smál se v rozhovoru s novináři Svačina. „Ale nevím, zda to dokážu já. Takhle rychlý už asi nikdy nebudu, abych tam dojel ještě dříve. Navíc tyhle rychlé góly jsou i strašná náhoda, jen tak se to nestává,“ pokračoval.

„Prozatímní vedení Třince v sérii je zasloužené.“Trenér Vítkovic Jakub Petr

Druhou trefu přidal Aron Chmielewski, jehož střela z mezikruží se vrátila od tyče do brankoviště, ale gólman Patrik Bartošák si puk betonem srazil za čáru. „Měl jsem trochu štěstí,“ culil se polský útočník, který nastupuje s celoobličejovým krytem. Před týdnem ho na tréninku trefil spoluhráč, přišel tím o čtyři zuby. „Byl jsem zrovna za bránou, neměl jsem tam co pohledávat. Máme na tom rovný díl viny, padesát na padesát,“ dodal.

Chmielewski začal jako třináctý útočník, ale brzy nastupoval pravidelně, protože Dravecký se přesunul do obrany místo zraněného Martina Gernáta. „Znovu to odehrál parádně. Přišel do obrany a hned to tam začal rozdávat. Paul Coffey, neskutečné!“ rozplýval se Svačina nad výkonem Draveckého, který se v této roli už ocitl několikrát v průběhu základní části.

Třetí gól vstřelil v 52. minutě Jiří Polanský. Třinec byl také velmi disciplinovaný, první a jediné oslabení hrál až ve třetí třetině. Spolehlivý Šimon Hrubec zneškodnil 24 střel. „Důležité je vyhrát. Jak neřešíme, kdo dá góly, tak neřešíme, jestli má Šimon čisté konto. Zajímáme se jen o další korálek, nic jiného,“ podotkl Svačina.

Vítkovice v prvním utkání podlehly 2:3, ale ve druhém duelu podaly mnohem lepší výkon. A to ještě Bartošák opět chytil minimálně čtyři gólovky. „Víc bojovaly, byly na nás lépe připravené, výsledek to neukazuje, ale zápas byl těžší. Využily své fyzické parametry, ale my máme také silné hráče,“ všiml si Chmielewski.

Stav série považuje trenér Vítkovic Jakub Petr za zasloužený. „Co mi tam markantně chybí, je celková rychlost rozhodování, v tom je zatím diametrální rozdíl mezi námi a Třincem. To je vidět v rozhodujících fázích a momentech zápasu,“ řekl Petr.

Série pokračuje třetím duelem v Ostravě v neděli. „Očekávám to samé co tady – bitvu. Mají skvělého gólmana, kterému to musíme znepříjemnit, střílet a snažit se mu to tam procpat. Jen tak můžeme být úspěšní,“ uzavřel Svačina.

Třinec – Vítkovice 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Svačina (Růžička, Vrána), 27. Chmielewski, 52. Polanský (Růžička). Rozhodčí: Kika, Šír – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 2:0.
Sestavy:
Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, Musil, Galvinš, Matyáš, Doudera – Růžička, Vrána, Svačina – Hrňa, Marcinko, Werek – Dravecký, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – Chmielewski. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
Vítkovice: Bartošák – Trška, Hrabal, Mrázek, Výtisk, Krenželok, Šidlík – Dej, Lev, Olesz – Tybor, Roman, Květoň – Schleiss, Poletín, Szturc – Zdráhal, Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.

Další zprávy z regionu