Třinec opařil Hradec a zaslouženě se ujal v semifinále vedení

Třinečtí hokejisté převedli výkon z posledního utkání s Pardubicemi (8:1) i do semifinále s Hradcem Králové a úvodní zápas série vyhráli na ledě soupeře 4:1. Rozhodl týmový duch, rychlý gól Davida Ciencialy a také ubránění dlouhých oslabení dvou a více mužů v poli.

David Cienciala (uprostřed) vstřelil dva góly a překvapivě vede produktivitu play off. Foto: Petr Rubal

Cienciala vzbudil před pár dny ohlas i v zahraničí sedmi asistencemi v jednom utkání. Tentokrát jakoby si vyměnil hole za střeleckou a byl blízko hattricku. Už ve druhé minutě využil se štěstím přesilovou hru, kdy si jeho pokus srazil bruslí do vlastní sítě Gregorc. Z dorážky zvýšil na 3:0 a v závěru druhé třetiny ho ve velké gólové šanci zastavila tyč.

„Tomáš Linhart mi perfektně přihrál. Věděl jsem, že mám před sebou celou prázdnou branku a zazdil jsem to. Ale vyhráli jsme a to je hlavní. Táhli jsme za jeden provaz, neskutečně jsme zápas odmakali a odehráli ho i výborně takticky. Všichni jsme hráli dobře a dodržovali systém,“ uvedl po utkání Cienciala, překvapivý lídr produktivity play off (4+7).

Další objev Ocelářů ve vyřazovací části Jakub Matyáš se dvakrát zaskvěl za stavu 0:1. V minutovém oslabení tří proti pěti zablokoval střelu, která by určitě skočila v brance. A před druhým gólem výborně napadal na hranici útočné modré čáry a získal puk, který dopravil do hradecké sítě Jiří Polanský. A netypicky.

„V kabině se to hlavně strašně uklidnilo, když jsme přešli čtvrtfinále. Podvědomě jsme cítili, jak od nás každý očekává postup, že to na 95 % musíme udělat.“Jiří Polanský vysvětluje, proč hrál Třinec s takovou lehkostí

„Byl to můj druhý gól příklepem v kariéře,“ pousmál se. „Mohl jsem to řešit kombinačně, rodilo se přečíslení tři na jednoho. Ale napadlo mě, že bych mohl gólmana zaskočit, než se zformuje do ideálního postavení,“ vysvětlil Polanský.

Oceláři inkasovali jednou na začátku třetí třetiny, další branku ale soupeři nepovolili ani ve dvouminutovém oslabení tří proti pěti, ve kterém domácí poslali na led šestého hráče místo brankáře. Vítězství a první bod v sérii poté pojistil střelou do prázdné branky Milan Doudera.

„V kabině se to hlavně strašně uklidnilo, když jsme přešli čtvrtfinále. Podvědomě jsme cítili, jak od nás každý očekává postup, že to na 95 % musíme udělat. Tohle ze všech kluků spadlo, vidíte to i na tréninku. Mám také radost, že v týmu je mezi hráči taková ta chemie, že si to po postupu sedlo. Doufám, že to nadšení si udržíme i do dalších zápasů,“ řekl Polanský, který je s pěti góly nejlepší střelec týmu v play off.

Hradec Králové – Třinec 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 46. R. Pavlík (Graňák, Zigo) – 2. Cienciala (Krajíček, Polanský), 34. Polanský (Svačina, Matyáš), 38. Cienciala (Krajíček, O. Kovařčík), 60. Doudera. Rozhodčí: Hribik, Lacina – Brejcha, Zíka. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 6308. Stav série: 0:1.
Třinec: Hrubec – Krajíček, Doudera, Musil, Roth, Matyáš, Linhart – Petružálek, Marcinko, Rákos – Hrňa, Vlach, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, Cienciala, M. Kovařčík – Kofroň. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Další zprávy z regionu