Třinec Sharks vyhráli Silver bowl, postup do nejvyšší soutěže odmítli

Třinecký oddíl amerického fotbalu vyhrál poprvé ve své historii Silver bowl, tedy finále dvou nejlepších týmů druhé ligy. Sharks rozhodli v poslední čtvrtině, v níž otočili skóre ze 7:12 na konečných 21:15. Možnosti postupu se ale vzdali.

Vítězný třinecký tým, který prošel celou sezonou bez porážky. Foto: Oddíl

Oba soupeři se střetli před dvěma týdny, Třinec tehdy doma vyhrál 23:14, o půli už vedl 20:0. Tentokrát ale řešil nečekanou komplikaci, ze hry mu vypadl kvůli covidu rozehrávač Alan Kosniovski. Vedení týmu jeho absenci oznámilo hráčům až těsně před příjezdem do Pardubic na benzinové pumpě.

„Tajili jsme to, protože jsme nechtěli, aby kvůli tomu znervózněli,“ vysvětlil předseda klubu Ondřej Chvojka. „Vypadalo to, že jsou kluci v šoku. Je to jedna z klíčových pozic v útoku, jako rozehrávač rozděluje míče. Nicméně Péťa Banik se toho chopil velmi dobře a zbytek týmu se taky semkl,“ doplnil manažer klubu Tomáš Klimas.

Třinec vedl 7:0, ale Pardubice skórovaly po jednom touchdownu ve druhé i třetí čtvrtině. „Nic se nezměnilo, hráli jsme pořád stejně, jen jsme konečně dotáhli naše akce,“ řekl Klimas k obratu, ve kterém se dvakrát prosadil Martin Mísař. „I předchozí tři čtvrtiny jsme dominovali ve hře po zemi, kdy rozehrávač předá míč běžci a ofenzivní lajna blokuje soupeře, čímž mu vytváří cestu, aby se dostal co nejdále. Dali jsme takhle všechny tři touchdowny. Jen jsme se po první čtvrtině dlouho nemohli prosadit, ale věřili jsme, že je přetlačíme,“ doplnil.

Třinec prošel sezonou bez porážky a jako vítěz druhé ligy mohl postoupit výš. To odmítl. „Už před třemi týdny se nás vedení asociace ptalo, zda jsme v případě výhry ochotní jít do nejvyšší soutěže. Bylo by to krásné, ale máme jiné priority. Navíc finančně je první liga trojnásobně nákladnější než druhá a my stále hledáme sponzory i na tuto soutěž,“ řekl Tomáš Klimas.

Předseda klubu přikyvoval. „Potřebujeme se soustředit na stabilizaci kádru, rozvoj naší mládeže i ženského týmu (nábory budou probíhat v prosinci). Nemáme ani adekvátní zázemí a je toho více. Na postup mezi elitu nejsme připraveni,“ doplnil Ondřej Chvojka.

Pardubice – Třinec 15:21 (0:7, 6:0, 6:0, 3:14)
Body Třince: Mísař 12, Javorek 6, Klimas 2, Slavíček 1

Další zprávy z regionu