Třinec skončil ve druhé lize amerického fotbalu poslední

Třinecký klub amerického fotbalu ovládl dvakrát v řadě druhou ligu, ale útok na zlatý hattrick mu v letošní sezoně vůbec nevyšel. Dokonce skončil v soutěži poslední. V soutěži ale zůstává.

Třinečtí Sharks (v modrém) vyhráli jen první zápas sezony. Foto: archiv klubu

„Hodně nás mrzí, jak se sezona vyvíjela a jak dopadla,“ uvedl předseda klubu Tomáš Klimas. „Zaskočilo nás to. Chtěli jsme soutěž opět vyhrát a napodobit třinecké hokejisty, kteří získali znovu titul. Výsledek mě štve, protože jsem do sezony věnoval hodně energie, a není to vidět,“ podotkl.

„Zaskočilo nás to. Chtěli jsme soutěž opět vyhrát a napodobit třinecké hokejisty, kteří získali znovu titul. Hodně nás mrzí, jak se sezona vyvíjela a jak dopadla.“Tomáš Klimas

Paradoxní je, že třinecký klub odmítl dvakrát po sobě po vyhraném Silver bowlu postup do nejvyšší soutěže. Kvůli stabilizaci kádru, vyšším finančním nákladům i nárokům na zázemí. Výhledově ale do první ligy chce.

„Stabilizace kádru je běh na dlouhou trať. Není otázkou roku. Máme také hodně kluků starších třiceti let, a proto potřebujeme omladit. Ale zrovna letos jsme podle mého názoru poskládali nejsilnější tým ve své historii. Navíc jsme jej rozšířili a na soupisce jsme měli padesát hráčů. Vytvořili jsme kvalitní mančaft, ale na hřišti to tak nevypadalo,“ povzdechl si.

Třinečtí Sharks vstoupili do sezony vítězně, zbylých sedm utkání ale prohráli. „Dvě kola před koncem jsme se snažili z nepříjemné situace vybruslit a změnili jsme trenéra. Přivedli jsme jej minulý rok a vyhráli jsme pod jeho vedením druhou ligu. Doufali jsme, že u nás vydrží delší dobu, ale připadalo mi, že u nás nenastal za poslední rok žádný progres. Nějak zakrněl a my s ním,“ vysvětlil.

Klimas připustil, že se pro soupeře stali také čitelnými. „Myslím si, že trenér nereagoval nejlépe na vývoj zápasu a že si jel pořád tu svou. Taky moc nezohlednil, jaké má k dispozici hráče. Například jsme se snažili zapracovat mladého rozehrávače, což je v americkém fotbale klíčová pozice, a trenér mohl přizpůsobit hru jeho schopnostem. To se nestalo. Vyznával dlouhé přihrávky vzduchem a silový běh. Nejsem si jistý, že měl postavený mančaft na takovou hru,“ pokračoval.

Jedním dechem dodává, že nechce ale neúspěšnou sezonu házet jen na trenéra. „Každý hráč si také musí sáhnout do svědomí, zda nechal na hřišti maximum. Také jsem mohl dříve zakročit. Ale poslední dvě utkání po trenérské změně už vypadaly lépe,“ vysvětlil.

Třinec také postrádal dva klíčové hráče Pavla Ševečka a Ondřeje Chvojku, kteří odešli hrát vyšší soutěž. „Určitě nám chyběli,“ přikývl Klimas, který převzal roli předsedy klubu právě po Chvojkovi. „Hraje americký fotbal 25 let a během své kariéry se dostal až do reprezentace. Má zkušenosti, umí je předat. Kdyby tu byl, třeba by sjednal nápravu dříve,“ zamýšlel se.

Hledají trenéra, chtějí se vrátit na vítěznou vlnu
Důležité ale je, že Třinec nesestupuje. „Rozhoduje o tom Česká asociace amerického fotbalu. Když vidí, že někdo prohrává o parník, přeřadili by ho o soutěž níže. Ale to nebyl náš případ a sami se přihlašovat do třetí ligy nebudeme. Po sportovní stránce máme na víc a věřím, že to v nové sezoně potvrdíme a vrátíme se na vítěznou vlnu,“ uvedl předseda třineckého fotbalového klubu Tomáš Klimas.

Další ročník startuje až v dubnu 2024. „Jsme ve fázi hledání nového trenéra, něco už máme rozjednáno. Také v září provedeme nábory, jsou určené pro zájemce od 16 do 99 let. V podstatě, kdo chce zkusit americký fotbal, má možnost přijít na umělku v Třinci a ukázat, co v něm je. Termíny tréninků zveřejníme na sociálních sítích,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu