Třinecký bikros byl vidět i slyšet, zaujal i Českou televizi

Třinecký oddíl bikrosu udělal na mistrovství ČR povedenou tečku za sezonou. V juniorech získal Matěj Fabisz titul a Michaela Wantuloková skončila druhá. Pokud by se rozdávaly medaile i za fandění, patřil by Třinec k favoritům.

Třinecký oddíl i podle moderátorů závodu fandil na mistrovství ze všech nejhlasitěji. Foto: archiv oddílu

Junioři závodili souběžně s muži a Fabisz ve srovnání s elitou ztratil v jednotlivých jízdách od tří desetin až po sekundu. „Jezdil za nejlepšími v těsném závěsu. Mohl přitlačit, ale hlídal si svoje vrstevníky, protože hlavní bylo, aby vyhrál juniorskou kategorii. Titul mu umožní, že zůstane v talent teamu (reprezentace pro jezdce v mládežnických kategoriích). Svaz mu tak uhradí různá soustředění a výjezdy na závody. To bylo důležité,“ uvedl předseda oddílu Radek Pán.

„Nakoupili jsme s rodiči dětí řehtačky, vuvuzely. Kdyby se udělovala nějaká speciální cena za fandění, získali bychom ji. Zaujali jsme i Českou televizi, která nás natáčela do pořadu Lvíčata.“Předseda oddílu Radek Pán

Pán si všiml, že elitní závodníci Fabisze registrují a mají z něj respekt. „Ví, že je nejlepší v juniorech a že jim může konkurovat. Podle mě má na to, aby je porážel. Jsem zvědavý, jak se jeho kariéra vyvine. Prohlašuje, že jeho snem jsou olympijské hry, mluví o Paříži (2024). Proč ne. Chce se zlepšovat a připravuje se nejen s námi na dráze, ale jezdí také do Čech, kde mají i osm metrů vysoké startovací pahorky. Na těch potřebuje trénovat, aby měl zvládnuté skoky. Teď má v plánu jezdit více po Evropě kvalifikační závody a sbírat body,“ řekl Pán na adresu Fabisze.

Druhou medaili obstarala v závodě juniorek Wantuloková. „Celý rok závodí ve spojených kategoriích s kluky. Nikdy nekončí poslední a je to pro ni dobrá příprava na mistrovství ČR, kde má konečně šanci si zasoutěžit pouze s holkami. Mezi nimi potvrzuje, že patří k nejlepším. Její tatínek už prohlásil, že příští rok by častěji chtěli jezdit na závody evropského poháru,“ dodal předseda oddílu.

Prosazují se i nejmladší, oddíl potřebuje vyšší pahorek
Třinecký oddíl bikrosu měl na mistrovství ČR zastoupení nejen v juniorech, ale i v kategoriích 6 až 11 let. Nejvýraznější stopu zanechali nejmladší, Vít Uher dokonce bojoval také o medaili.

„Víťa jezdí krásně a patří k nejlepším v republice v kategorii do šesti let. Na mistrovství ČR teď skončil pátý, protože mu ve finálové jízdě spadla noha z pedálů a klesl na páté místo. Je to škoda, protože rozjížďky vyhrával a měl na medaili,“ uvedl předseda oddílu Radek Pán.

Potěšilo ho, že na mistrovství ČR startovalo třináct třineckých jezdců. Je to i odraz rostoucí členské základny, stoupla jim na třicet dětí. „V oddíle jsem asi sedm let, a tak hojnou účast jsme ještě neměli,“ upřesnil.

Nadšený byl i z atmosféry, jakou třinecký oddíl na závodech vytvořil. „Nakoupili jsme s rodiči dětí řehtačky, vuvuzely. Kdyby se udělovala nějaká speciální cena za fandění, získali bychom ji. I komentátoři závodu hlásili, že Třinec fandí nejlépe. Natáčela nás také Česká televize do pořadu Lvíčata, kde propagují sporty a teď bude řada i na bikrosu,“ vysvětlil.

Jedna věc ho ale mrzí. „Nezorganizovali jsme letos žádné závody. Z dubna nám je přeložili na konec června, ale kvůli situaci na Karvinsku se opět neuskutečnily. Poté se už v termínové listině nenašlo místo, protože se jezdily závody každý týden. Snad si to příští sezonu vynahradíme,“ řekl Radek Pán.

Pro nadcházející rok má před sebou ještě jeden velký úkol. „Startovací pahorek na naší dráze má jen tři metry, potřebovali bychom ho zrenovovat, abychom mohli pořádat i závody Českého poháru. Tohle je teď naše priorita. I metr, o který bychom ho zvedli, by pomohl, aby měli naší závodníci lepší podmínky pro trénink. Ale chtělo by to více,“ uzavřel předseda oddílu.

Další zprávy z regionu