Třinečtí hokejbalisté pomohli českému týmu k zisku bronzu na MS do 20 let

Čeští hokejbalisté získali na MS do 20 let bronz i díky třineckým hráčům. Matěj Halouzka vychytal výhry nad Švýcarskem a USA a prohrou skončil jen jeho semifinálový start proti Slovensku. Richard Vizváry zaznamenal na turnaji bilanci 2+2.

Třinečtí hokejbalisté Richard Vizváry (vpravo) a brankář Matěj Halouzka se radují ze zisku bronzu na MS do 20 let. Foto: archiv R. Vizváryho

„Když pominu loňský Evropský pohár, který jsme vyhráli, tak se to dá brát jako jeden z mých největších úspěchů v kariéře. Ale mrzí mě, že jsme neprošli do finále, které jsme měli hodně blízko,“ uvedl Halouzka, který inkasoval v semifinále gól na 5:5 sedm sekund před koncem. Slovensko dokonalo obrat v nájezdech. „Prohra se kousala hodně těžce, ale jsem rád, že se i tak kluci zvládli připravit na další zápas a vyhráli jej,“ doplnil.

„Cílem bylo finále a věřili jsme si, že bychom mohli uhrát i zlato. Ale finále nám o chlup uteklo. Nedá se nic dělat. Jsem rád, že jsme alespoň zvládli poslední zápas šampionátu a že máme medaili.“Richard Vizváry

Halouzka chytal od začátku turnaje a dovedl český tým k výhrám nad Švýcarskem (9:0) i USA (6:3). Obstál i proti Kanadě, která se stala mistrem světa. Když vystřídal v půli utkání svého parťáka, pustil jen dvě branky. Trenéři jej poté upřednostnili i v semifinále.

„Ty dva úvodní zápasy se mi celkem povedly, tuhle část bych hodnotil docela dobře. Ale opravdový turnaj začíná až v semifinále, ve kterém jsem úplně nepředvedl, co jsem chtěl. A nájezdy nemám rád. Sice jsem chytil jeden únik v prodloužení, ale v nájezdech mě překonali všichni tři hráči,“ mrzelo jej.

Pochválil ale svého spoluhráče z Třince Vizváryho. „Riči se mi líbil, i když nedostával tolik prostoru, jak si představoval. Přesto si myslím, že dokázal týmu pomoct. Ať už si došel pro faul nebo nějakým bodem,“ ocenil.

Věřili si i na zlato
Richard Vizváry vstřelil úvodní gól turnaje a jeho branka do švýcarské sítě byla nakonec vítězná. Celkově přispěl k bronzu čtyřmi body.
„Se svými výkony jsem relativně spokojený,“ uvedl Vizváry po zisku bronzu. „Je to v hokejbale můj největší úspěch. Cílem bylo finále a věřili jsme si, že bychom mohli uhrát i zlato. Ale finále nám o chlup uteklo. Nedá se nic dělat. Jsem rád, že jsme alespoň zvládli poslední zápas šampionátu a že máme medaili,“ doplnil.

Vizváry si připsal v semifinále přihrávku na úvodní gól zápasu, Češi ještě vedli v dalším průběhu 3:1 a 5:3. „Chybělo nám trošku štěstíčko, ale nemůžeme vést dvakrát o dva góly a dvakrát nechat soupeře srovnat,“ podotkl.

Do boje o bronz už nezasáhl Matěj Halouzka, se kterým hraje v Třinci druhou ligu mužů v hokejbale. Oba patřili k nejlepším hráčům soutěže. „Haluz podával celou sezonu výborné výkony. Je to skvělý gólman, častokrát nás podržel v Třinci i teď na mistrovství,“ ocenil Vizváry.

Další zprávy z regionu