Turek uspěl ve finiši a získal titul mistra ČR

Vojtěch Turek se stal dorosteneckým mistrem ČR v běhu na 800 metrů. Trať zaběhl za 1:54,74 a v dramatickém finiši vyhrál jen o jedenáct setin. Daniel Hanzelka získal bronz v běhu na 400 metrů.

Vojtěch Turek (uprostřed) zvládl finiš a o jedenáct setin vyhrál běh na 800 metrů. Foto. oddíl

„Vojta si už předminulý týden vytvořil na mezistátním utkání v Ptuji osobák (1:55,91) a ukázal, že má slušnou formu. Věřil jsem proto, že získá medaili a zabojuje o titul,“ uvedl předseda třineckého oddílu Stanislav Sajdok mladší. „Vyhrál i svůj rozběh ve slušném čase, ačkoli neběžel naplno a hlídal si postup. Dobře si rozvrhl síly i ve finále a ve finiši měl nejvíce energie. Bylo to ale těsné, rozdíl v cíli odpovídá dvaceti třiceti centimetrům,“ doplnil.

„Vojta si už předminulý týden vytvořil na mezistátním utkání v Ptuji osobák (1:55,91) a ukázal, že má slušnou formu. Věřil jsem proto, že získá medaili a zabojuje o titul.“Stanislav Sajdok mladší

Turek skvěle načasoval formu, výsledný čas z MČR je letos na trati 800 metrů nejlepší mezi dorostenci. „Necelých 1:55 už vypadá v jeho věku velice dobře a slibně,“ souhlasil Sajdok. „Přiblížil se času 1:48, který bývá v mužích limitem na větší soutěže. Ještě mu dá hodně práce, aby ubral dalších šest sedm sekund, ale má před sebou dva roky v juniorech. Jsem hodně zvědavý, jak se bude jeho kariéra dále vyvíjet,“ dodal.

Hanzelka nedávno triumfoval na MČR v desetiboji. Teď přidal v běhu na 400 metrů druhou medaili. Do cíle se dostal za 48,85 sekundy. „Jeho vícebojařské tréninky jsou postavené na rychlosti, vytrvalosti, síle a to je pro čtvrtku jak dělané. Když ji zaběhl u nás v Třinci na mistrovství Moravy a Slezska ve skvělém čase 49,06, rozhodli jsme se, že to zkusíme i na MČR,“ upřesnil Sajdok. „Má rád i trojskok a dálku, ve které by měl na medaili větší šanci. Nám se ale čtvrtka více hodila do přípravy na Evropský festival mládeže,“ vysvětlil.

Oba reprezentovali ČR předminulý víkend na mezistátním utkání v Ptuji. Hanzelka skončil čtvrtý ve skoku do dálky (711 cm), Turek doběhl na 800 metrů sedmý.

Třinec vyslal početnou výpravu, další končili v elitní desítce
Třinec reprezentovalo na MČR čtrnáct atletů. „Po delší době nás bylo tolik. Minulý rok startovalo osm našich dětí. Jsem rád, že se to číslo zvedá,“ těší předsedu oddílu Stanislava Sajdoka mladšího.

Šest dalších třineckých atletů se umístilo v elitní desítce. Tomáš Bruk dokonce ve dvou technických disciplínách: skončil v juniorech pátý v hodu diskem (45,46 m) a osmý v hodu kladivem (47,97 m). Filip Böhm si výrazně vylepšil osobní rekord v trojskoku a obsadil mezi dorostenci šestou příčku (13,78 m).

Ve dvou různých disciplínách se prosadil mezi nejlepší i Vít Holub: v juniorech zaběhl sedmý nejrychlejší čas na 200 metrů (22,35 s) a devátý byl ve skoku do dálky (661 cm). Osmou příčku obsadili shodně juniorka Zina Pindorová (100 metrů překážek za 14,9 s), a dorostenci Michaela Ćmielová (1500 metrů za 5:00,42) s Filipem Ciencialou (2000 metrů překážek za 6:25,56).

Další zprávy z regionu