K rozvoji lyžařských areálů v Beskydech vede cesta trnitá

Zatímco na polské straně Beskyd vyrůstají nové lyžařské areály, na českém území některé stagnují nebo zanikají. Na vině jsou jednak slabé zimy v předchozích letech, ale i důslednější ochrana přírody či nedostatek financí.

Kotvu u červené sjezdovky v Řece mohla nahradit lanovka. Foto: mr

V Horní Lomné bývaly doby, kdy se lyžaři proháněli po areálu Přelač. Nyní ale sjezdovky připomíná jen poslední vlek, dva další už jsou prodané. „Areál skončil. Důvod? Především nepříznivé zimy a nedostatek sněhu. Náklady byly vysoké a v některé zimy se lyžovalo jen pár týdnů,“ podotkl zklamaně provozovatel Jiří Král. Posteskl si také, že poslední nadějí byla žádost o dotaci kraje na zasněžování areálu. Jenže nebyli úspěšní, kraj totiž finančně podporuje spíše běžecké lyžování.

Příkladem, jak má vypadat rozvíjející se lyžařský areál, je polský Szczyrk. A právě ten čím dál častěji objevují i čeští lyžaři. Je totiž kousek od hranic a splňuje představy i náročnějších lyžařů. A hlavně se dynamicky rozvíjí a rozšiřuje, což se nikde na české straně Beskyd v tomto měřítku neděje.

Dobré příklady však máme i v našem regionu. Dva zdejší lyžařské areály se snaží přilákat návštěvníky na lanovky, což je dnešní trend. Jak jsme již informovali, touto cestou jdou Ski Severka v Dolní Lomné a horské středisko v Mostech u Jablunkova. Také jejich provozovatelé ovšem museli při přípravě investice i nyní při uvádění lanovek do provozu zdolat nejednu překážku.

Vleky přestávají české lyžaře lákat. Sázka na jistotu je lanovka. Foto: mr

Na naší straně se o zkvalitnění podmínek pokoušel i Ski areál Řeka. Chtěl vybudovat lanovku, ale narazil na odpor ochránců přírody. „Chtěli jsme prosadit stavbu sedačkové lanovky, vyřešila by nám problém se zasněžením stopy pod vlekem a samozřejmě by zatraktivnila i náš areál, ale CHKO Beskydy nám povolilo jen zimní provoz. Investujte 60 milionů do něčeho, co můžete provozovat maximálně tři měsíce v roce. To prostě nejde. Mohli jsme také propojit obě sjezdovky, ale na tak velkou akci prostředky nemáme,“ povzdechl si před časem provozovatel Jan Cienciala. Díky tomu, že napadlo dostatek přírodního sněhu, je v areálu v Řece v provozu nejen modrá, ale i červená sjezdovka, podél které měla vést lanovka. Svah se ale neupravuje, je jen pro zdatné lyžaře a vlek se tam pouští pouze sporadicky o víkendech.

Prázdnotou zel několik let i lyžařský areál Armáda v Dolní Lomné. Mnozí lyžaři už nad ním zlomili hůl, ale tam se blýská na lepší časy.

Chcete-li vědět více, přečtěte si dnešní Třinecký hutník.

Další zprávy z regionu