Chystají klidovou zónu

Obec plánuje pro následující měsíce značný zásah do tváře svého centra. Přichází totiž druhá etapa projektu, který místním slibuje parkoviště a další prvky pro novou klidovou zónu.

V centru už vyrostla nová zastávka, prostor kolem ní rekonstrukcí teprve projde. Foto: fm

Zastupitelstvo obce pro letošní rok schválilo finance na proměnu prostoru od nádraží po starou českou základní školu, což je areál odpovídající druhé etapě celkové proměny centra Mostů u Jablunkova. Ta kromě vybudování nového parkoviště u viaduktu s 23 místy počítá i se stavbou sportovního a dětského hřiště, oplocení, chodníku s osvětlením a úpravou zeleně.

Obec původně plánovala začít už počátkem jara, musela však opakovat výběrové řízení, což celý plán zpozdilo. Stavba se tak rozjede ihned po podpisu smlouvy a předání staveniště. „Do přestavby dětského hřiště se chceme pustit až po radovánkách, aby se děti nemusely rochnit v bahně. Pak už ale bude potřeba začít, ať máme do zimy hotovo,“ upřesnil starosta Mostů u Jablunkova Josef Szotkowski.

Představa obce spočívá v celkové úpravě ve stylu karpatské architektury, ve které převládá přírodní materiál, dřevo a kámen. Na celou druhou etapu rekonstrukce prostoru obec vyhradila 7 milionů korun. „Věřím, že by tak část od hasičárny až po viadukt měla vypadat solidně už na podzim,“ nastínil starosta.

Druhá etapa přichází paradoxně už před tou první, na níž se obec chystá nejdříve za rok, a to zejména v prostoru kolem radnice. „Jednoduše se to sešlo tak, že je pro nás lepší a důležitější etapy přehodit, začít druhou a až později přistoupit k první,“ uzavřel starosta.

Další zprávy z regionu