Abstinentský agitátor bavil diváky v Kasowém

A furt sa pije nesla název divadelní komedie, kterou o víkendu v Domě PZKO Kasowy v Mostech u Jablunkova uvedl ochotnický divadelní soubor Staškovan a Spolek rodáků Jozefa Kronera.

Ochotníci šli do představení s chutí. Foto: ba

Divadelní hra vypráví o tom, jak do jedné vesnice na Slovensku přišel před 100 lety protialkoholový agitátor a snažil se v ní založit svaz abstinentů. Se zlou se potázal, štamgastům v místní hospodě se jeho nápad vůbec nelíbil, proto se ho rozhodli zbavit.

„Jednalo se o naši premiérovou autorskou hru k jubileu našeho souboru. Dá se říct, že komedie mapuje život Kysučanů v uplynulých sto letech. Třebaže je příběh vymyšlený, spousta věcí je autentických. Čerpali jsme z dobových novin, které u nás vycházely před sto lety,“ přiblížila autorka scénáře Juliana Belková. S bratrem Vladimírem Gajdošíkem se zhostila i režie.

Po prknech, co znamenají svět, se ochotníci ze Staškova u Čadce pohybují už od roku 1922. Před dvěma lety oslavili sté výročí a přibližně ve stejné době navázali spolupráci s občanským sdružením Spolek rodáků Jozefa Kronera. „Naše druhá autorská hra se jmenuje Na Lampárni. Další bude mapovat osud českého lékaře Ivana Hálka, který působil na Kysucích.

Jozef Kroner ze Staškova se na základě hlasování slovenských novinářů stal slovenským hercem 20. století. Mladší české generaci utkvěl v paměti především jako pan Košťál v komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

Další zprávy z regionu