Agel pomáhal při testování dětí z domovů

Moravskoslezský kraj nechal otestovat děti a zaměstnance všech 17 dětských domovů, které v regionu zřizuje. Do akce se pustili pracovníci Agelu, a to i z řad učitelů.

Ilustrační foto: Agel

V dětských domovech se testovalo rapid testy, které umí odhalit přítomnost protilátek v krvi. Téměř tisícovka odběrů prokázala, že se Covid-19 do žádného z krajských dětských domovů nedostal.

„Dětské domovy jsou místa, ve kterých nebylo úplně možné zabránit kontaktu s okolním světem. Děti se vracely z návštěv u rodičů, přicházely děti nové, do domovů docházeli zaměstnanci. Děti navíc bývají nejčastěji bezpříznakovými pacienty, proto jsem rozhodl o plošném testování ve všech našich dětských domovech. Případné odhalení nákazy a včasná izolace by pomohly minimalizovat rizika dalšího přenosu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a potvrdil, že všech 963 rychlotestů bylo negativních. Otestováno bylo 463 dětí a 500 zaměstnanců.

Plošné testování v dětských domovech zajišťovala pro Moravskoslezský kraj Vítkovická nemocnice v Ostravě, která v rámci úzké spolupráce s celou skupinou Agel povolala na mobilní testování v dětských domovech speciálně sestavený tým, který tvořili pracovníci z řad zdravotníků, ale i vyučujících, kteří vzdělávají novou generaci zdravotníků na Střední zdravotnické škole Agel.

„Výhodou tohoto spojení byla dlouholetá zkušenost pracovníků ze zdravotnického prostředí propojená s empatií pedagoga, který má s prací s dětmi a mládeží zkušenost a dovede je v této situaci uklidnit či rozptýlit. Odběrové týmy navštívily během dvou týdnů každý pracovní den postupně až tři dětské domovy. Výsledky byly známy vždy okamžitě ještě na místě,“ řekla členka představenstva společnosti Agel Miroslava Sumková.

Testování probíhalo pomocí rychlostestů. Pokud by u někoho prokázal přítomnost protilátek, znamenalo by to, že člověk onemocnění buď prodělal, nebo jej aktuálně prodělává. Následoval by proto klasický PCR test, který by nemoc potvrdil nebo vyloučil.

Další zprávy z regionu