Airbrush portréty zdobí sál muzea

Realistické, zajímavé, nevšední. Takové jsou obrazy, které v Muzeu Třineckých železáren a města Třince vystavila Marcela Kohutková. Tvořila je technikou nazvanou airbrush, se kterou se jí daří vystihnout i ty nejjemnější detaily.

Marcela Kohutková s portrétem Ozzyho Osbourna. Foto: mr

Návštěvníci si mohou prohlédnout zejména portréty, mezi kterými nechybí slavné osobnosti, jako například Marilyn Monroe či zpěvák Ozzy Osbourne.

Marcela Kohutková žije v Třinci a výtvarné umění je její životní láskou. „Od dětství jsem si pořád něco kreslila. Nikdy jsem ho ale nestudovala, jsem naprostý samouk,“ prozradila výtvarnice. S příchodem jiných životních povinností a radostí, jako jsou děti a rodina, se kreslení vzdálila, ale po nějaké době si opět k tvorbě cestičku našla. Zvládá všechny základní techniky, ale nakonec ji nejvíce uchvátil airbrush.

„Této technice se také říká americký retuš, protože se kdysi ve Státech používala na úpravu fotek. Fotilo se tehdy jen černobíle a tímto se fotografii dodávaly barvy. Pracuji vlastně s takovou pistolkou, která má bombičku s barvou a tu na obraz pomocí kompresoru stříkám. Dají se tím zvládnout i detaily,“ popisovala Marcela Kohutková.

Zavzpomínala, že se s touto technikou poprvé setkala na výstavě. „Moc mě zaujala. Kurátorka výstavy mi tehdy nabídla, že má přístroj doma a že mi jej může půjčit. Nabídky jsem využila a začala doma zkoušet a opravdu mě to chytlo,“ usmála se.

Velmi často maluje podle fotky. Nejprve si udělá náčrt a pak začne postupně stříkat barvy. „Překvapivě se tím dá docílit naprosto realistických detailů. Když maluji portréty, mým hlavním cílem je, aby byli lidé poznatelní. Což se mi, myslím, docela daří,“ pokračovala výtvarnice.

Při tvorbě používá i kombinace airbrush třeba s pastelem či malbou olejovými barvami. Zabývá se ale i malbou na motorkářské přilby nebo vytváří zdobené tašky.
Výstava, kterou si lidé mohou přijít prohlédnout až do 8. listopadu, je autorčinou premiérou. Doposud nikde a nikdy svou tvorbu nevystavovala.

Další zprávy z regionu