Akademii zvládli další Těšíňané

Jak se ubránit násilníkům či podvodníkům, jak se nenechat napálit, kam volat v případě nouze nebo třeba jak poskytnout první pomoc. To vše si připomínali českotěšínští senioři během lekcí městské policie. V minulých dnech pak po několika měsících svá studia dokončili.

Senior academy má další absolventy. Foto: DH

„Více než čtyřicítka posluchačů slavnostním převzetím certifikátu a závěrečným výletem do Ostravy završila před několika dny další ročník Senior academie Městské policie Český Těšín,“ uvedla mluvčí radnice Dorota Havlíková. Věk všech absolventů přesáhl 65 let, a proto se pořadatelé zaměřili na problémy, kterým důchodci často čelí – ať už jsou to podvodníci, nejrůznější případy v nouzi nebo třeba agrese. Jako preventivní opatření proti násilníkům strážníci studentům rozdali zabezpečovací zařízení na dveře.

Výuka na akademii zahrnovala také lekce sebeobrany. „Se seniory jsme samozřejmě netřískali o žíněnku, ale ukázali jim, jak se nenechat zaskočit, jak naopak zaskočit útočníka finesou s deštníkem nebo svazkem klíčů. Kromě toho jsme také trénovali na cvičném zařízení použití pepřového spreje,“ popsal Petr Glaic, preventista českotěšínských strážníků.

Některé z hodin zase posloužily k procvičení pravidel silničního provozu a bezpečí na komunikacích. Jindy lektoři upozorňovali na nástrahy na internetu nebo to, jak se vyhnout šmejdům. Ostravská mise pak nabídla prohlídku centra tísňového volání, kde zdejší operátoři se seniory procházeli různé krizové situace.

Také vyučující zažívají během lekcí úsměvné chvíle. „Například sedmdesátiletá žena přinesla omluvenku od syna, který slíbil, že maminka už nebude během přednášek vyrušovat a že se po domluvě zlepší,“ dodala mluvčí Havlíková.

Jak zhodnotila starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková, Senior academy je dobrým projektem a je o něj ze strany občanů zájem.

Další zprávy z regionu