Alej dobra je bohatší o tři nové jabloně

Alej dobra v Hrádku čítá od minulého týdne 34 ovocných stromů. Navíc je zde javor klen, který byl vysázen vloni v době nouzového stavu a zdobí jej cedule „viru navzdory“.

Letošní sázení v Aleji dobra. Foto: ba

V Aleji dobra se poprvé sadilo v roce 2014. A to díky nápadu manželů Rychtárkových ze sousední chaty Hrádek, kteří pro alej věnovali pozemek. „Jako základ aleje vysadili starostové 16 obcí Jablunkovska jabloně. K nim se každý rok přisadí tři nové stromy pro žijící osobnosti regionu,“ řekl starosta Hrádku Robert Borski. Právě obec Hrádek je společně s manželi Rychtárkovými spolupořadatelem každoročního sázení.

Letos společně sadili jabloň starosta Bystřice Roman Wróbel a režisér Radovan Lipus. „Je to bystřický rodák. Narodil se v roce 1966. Je to obrovský srdcař. Nesčetněkrát jsem ho během vystoupení viděl, jak se hrdě hlásí k Těšínsku, Třinecku a Jablunkovsku. To je něco, co mě upoutává – je to ztělesnění regionálního patriotismu,“ řekl Wróbel.

S Karlem Kurzyszem z Písku sadila strom tamní starostka Věra Szkanderová. „Karel Kurzysz se snaží o zachování lidových řemesel, zvyků a obyčejů našich předků, folkloru a gorolského nářečí. Je spoluautorem publikace Písek – 550 let historie obce,“ představila jej starostka.

Jablunkovský starosta Jiří Hamrozi sadil jabloň s manžely Sagitariovými. Podle něj je Jana Sagitariová dlouholetou pedagogickou pracovnicí, která prosazuje moderní metody do výuky. Pracovala také jako koordinátor školského vzdělávacího programu, čímž ovlivnila rozvoj vzdělávání v jablunkovském regionu. V DDM vede kroužky cvičení pro děti a každoročně organizuje charitativní projekt pomoci dětem nazvaný Kuře.

„Petr Sagitarius v době, kdy byl starostou, usiloval o rozvoj města. Za jeho působení bylo získáno nemálo finančních prostředků a uskutečnily se mnohé velké investiční akce. Patří k zakladatelům Sdružení obcí Jablunkovska. Nyní je již známým spisovatelem detektivních příběhů,“ dodal na závěr Hamrozi.

Další zprávy z regionu