Aleš Trombik zachránil topícího se muže ve studni

Statečnosti, duchapřítomnosti a rychlé reakci Aleše Trombika z Bystřice vděčí za svůj život jeho soused, který se v nočních hodinách topil ve studni u domu. Trombik jej držel nad hladinou do doby, než dorazili záchranáři. Jeho statečný čin ocenil nejen bystřický starosta, ale i velitel hasičů.

Ilustrační foto: tm

Čtvrtek 5. listopadu byl pro 35letého Aleše Trombika běžným pracovním dnem. Ve 22 hodin měl po odpolední směně v bystřické firmě a mířil domů. „Když jsem přicházel k domovu, byl u sousedů klid. Až později, to jsem byl už uvnitř, jsem zaslechl křik,“ řekl Trombik, který okamžitě vyběhl ven, aby zjistil, co se děje. „Soused byl ve studni a jeho mamka ho držela, aby se neutopil,“ popsal situaci Trombik, který okamžitě reagoval. Muže ve studni, kterému je 55 let, chytil za košili, aby byl nad hladinou, a druhou rukou vyťukal na mobilu číslo 112.

„Nahlásil jsem, oč jde, protože sousedka byla v šoku a nebyla schopna záchranářům zavolat,“ líčil situaci muž, který si vzápětí všiml, že ve studni už zřejmě dosti podchlazený soused začínal při dýchání chrčet. „Zároveň jsem si uvědomoval, že mi pomalu začínají docházet síly. Proto jsem znovu volal na 112. Uklidnili mě, že brzy budou na místě,“ svěřil se Trombik s tím, jak může být čas relativní. „Když jsem se později díval na výpis volání, zjistil jsem, že mezi prvním a druhým hovorem neuběhlo ani deset minut, ale mně to v dané chvíli připadalo jako věčnost,“ vyprávěl zachránce. Pak už šlo vše ráz na ráz, hasiči muže vytáhli ze studny a předali zdravotníkům. „Říkali, že by měl být v pohodě, tak jsem šel domů. Nemám takové situace rád a nebylo mi z toho všeho moc dobře,“ svěřil se Trombik.

Mezi zasahujícími hasiči byl i velitel bystřické jednotky sboru dobrovolných hasičů Radek Neumann, který ocenil, jakým způsobem se Aleš Trombik k celé situaci postavil. „Postup pana Trombika byl úctyhodný i vzhledem k tomu, že muže držel za košili, aby se mu neztratil pod hladinou, a ještě stačil zavolat na tísňovou linku. Klobouk dolů, když si představím ten nával adrenalinu a bezmoci, protože než přijely záchranné složky, byl na vše úplně sám,“ řekl Neumann.

„Nejpoutavější na celém šťastném příběhu je skromnost zachránce. Když Aleš Trombik viděl, že soused je v dobrých rukách záchranářů a žádné nebezpečí mu již nehrozí, v tichosti odešel domů,“ řekl bystřický starosta Roman Wróbel, který byl o statečném činu ihned informován od velitele hasičů. „Je jasné, že za svůj čin si Aleš Trombik zaslouží poděkování. V naší obci je největším oceněním titul Bystřice děkuje. Pan Trombik bude v letošním roce jednou ze tří osobností, které ocenění obdrží,“ prozradil starosta.

Další zprávy z regionu