Alžběta Cieslarová a Tadeusz Gojniczek oslavili dohromady 205 let

Přes sto svíček měla na narozeninovém dortu dvojice občanů Českého Těšína. V uplynulých dnech slavila narozeniny 103letá paní Alžběta Cieslarová a o rok mladší Tadeusz Gojniczek.

Tadeuszovi Gojniczkovi přišla poblahopřát i starostka Gabriela Hřebačková. Foto: město

Alžběta Cieslarová pochází z Brna. Tam jednou při tanci na sokolském stadionu potkala svého muže Jana, který v moravské metropoli studoval. „Do Českého Těšína jsem se provdala, bydleli jsme naproti nádraží,“ podotkla seniorka.

S manželem měli stejnou vášeň – a sice tenis. Paní Alžběta ho hrávala v Brně. Její manžel Jan, který byl stavařem, se zasloužil o obnovení tenisového oddílu v Českém Těšíně. Byl jeho předsedou a současně hráčem, inicioval výstavbu nových kurtů, tréninkové zdi, šaten a tribuny. „Když pak manžel musel na operaci s ledvinou a tenis mu zakázali, vrhli jsme se na golf. Ten hrát mohl,“ vysvětlila Alžběta Cieslarová. Její muž založil golfový oddíl v Šilheřovicích.

Tadeusz Gojniczek je absolventem polského reálného gymnázium v Orlové, odmaturoval v roce 1938. O sedm let později se oženil se spolužačkou Lidií Tomoszkovou, se kterou prožil 72 let. Po druhé světové válce vystudoval VŠB, která tenkrát přesídlila do Ostravy z Příbrami. Tadeusz Gojniczek, mezi jehož zájmy patřila turistika, kutilství, práce na zahradě a zpracovávání ovoce, je bývalým zaměstnancem Třineckých železáren. Ve werku odpracoval přes 30 let.

Více se dočtete v dnešním tištěném vydání Třineckého hutníku. 

Další zprávy z regionu