Ano, ano, ano! Svatby jedou na plné obrátky

Mnoho měsíců omezoval koronavirus všechny, kteří si chtějí říci své nejdůležitější „ano“ v životě. Nyní se ale situace změnila a se svatbami se doslova roztrhl pytel. Snoubenci se chtějí brát a často je jim jedno, jestli je úterý, čtvrtek či sobota.

Lidé, kteří si se svatbou počkali na léto, byli spokojení. Opatření už totiž nejsou tak striktní jako na jaře. Foto: Vojtěch Litwora

„A tímto vás prohlašuji mužem a ženou,“ tato věta zaznívá z úst oddávajících v posledních týdnech v daleko větší míře, než tomu bývalo obvykle. „Svatby frčí, a je to dáno tím, že po mnoho měsíců je omezovala protiepidemická opatření. „Je to tak a je to dost šílené. S obřady se roztrhl pytel. Někdy si říkám, kde se všichni ti snoubenci berou?“ pousmála se provozní Penzionu Mlýn v Ropici Michaela Urbancová.

Jak také řekla, už před covidovou dobou byl o penzion se strany snoubenců velký zájem. „Ale co se děje teď, je extrém. Lidé se snaží získat termín a už je jim jedno, v jakém dnu v týdnu by to bylo,“ pokračovala.

Podle ní se mnozí bojí podzimního zpřísnění opatření, proto se snaží o svatbu ještě v létě. „Také nám hodně naskakují objednávky na příští rok, ale dokonce i na rok 2023. Může to znít šíleně, ale pokud lidé chtějí mít nějaké konkrétní datum pro svou svatbu, je třeba volat i dva roky dopředu,“ poradila Michaela Urbancová.

Podobnou zkušenost mají i v hotelu Kempa v Bukovci. „Během pandemie lidé svatby většinou odkládali, teď to asi chtějí dohnat,“ usmála se manažerka hotelu Martina Szkanderová.

To, že svatebních obřadů v létě nezvykle přibylo, potvrdila i Jaroslava Liberdová z třinecké matriky. „Třeba za červenec jsme měli 33 svateb, což je na naše poměry skutečně hodně. Lidé se berou i přes týden, takže už to dávno není jen v sobotu,“ řekla matrikářka.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu