Architektonickou soutěž ovládli domácí

Navrhnout revitalizaci Hlavní třídy tak, aby se stala příjemným místem jak pro občany města, tak pro turisty, a zároveň respektovala požadavky 21. století. To bylo úkolem architektů, kteří se zúčastnili architektonické soutěže Měníme Hlavní – revitalizace Hlavní třídy v Českém Těšíně. Zvítězil projekt místní společnosti Fris architekti.

Vítězný návrh podoby Hlavní třídy. Vizuál: město

Hotovo. Odborná porota, kterou tvořili architekti a zástupci města, rozhodla o vítězi soutěže Měníme Hlavní – revitalizace Hlavní třídy v Českém Těšíně ve druhém kole.

Podstatou soutěže bylo najít návrh, který by jednu z páteřních ulic ve městě proměnil v místo, které nejenže bude příjemné pro místní i pro turisty, ale zároveň bude korespondovat s požadavky moderní doby. Do soutěže se přihlásilo sedm architektonických studií, do druhého kola postoupilo pět návrhů. Soutěžící brali v potaz také názory místních občanů, kteří se měli možnost vyjádřit ve veřejném průzkumu.

„Všechny projekty byly velmi zajímavé. Bylo vidět, že všichni autoři si město nastudovali, seznámili se s jeho historií, ale také dějinami celého Těšínska,“ sdělila předsedkyně komise Martina Peřinková a vyjádřila se k vítěznému návrhu společnosti Fris architekti z Českého Těšína: „Projekt pracuje kreativně s materiály, konstrukcemi i zelení. Z mého pohledu jej charakterizuje čistota kompozice, elegance i noblesa.“

Další zprávy z regionu