Audiovizuální záznamy v Mostech znovu na scéně

Rok se s rokem sešel a zastupitelé Mostů u Jablunkova opět otevřeli diskusi o zaznamenávání jejich jednání. Téma, které nenechávalo zdejší politiky chladnými v předchozím volebním období, tak zase spouští rozpravu, zda je tento systém nezbytný.

Původní myšlenka zněla „nenechme naši asistentku pokaždé po zasedání zastupitelstva dlouhé hodiny přepisovat výroky a uchovávejme záznam v digitální podobě“. Takový scénář však před více než rokem zdejší komunální politikové odmítli. Po obměně, kterou přinesly podzimní volby, se však téma, kvůli němuž by se měnil jednací řád, stalo opět aktuálním. Tentokrát se začalo mluvit dokonce o živém audiovizuálním přenášení.

„Nešlo by jen o uchovávání záznamů, ale také o živé vysílání pro lidi, kteří na schůze nechodí, ale chtějí vědět, co projednáváme,“ hájí návrh starosta Ondřej Niedoba a dodává: „Zaslechl jsem obavu, že se někteří z opozice bojí manipulací s nahrávkami a také případného zesměšňování. To je ale absurdní, když budou záznamy veřejně dostupné. Pokud se politik chová slušně a ‚proobecně‘, nemá se čeho bát.“

Tomu však kontruje zastupitel Roman Szotkowski, jenž poznamenal, že mu samotný audiozáznam nevadí. „Video mi ale připadá zbytečné. Kdo z občanů chce, může přijít sem do zasedací místnosti, kde je dostatek volných židlí. Tady navíc mohou dostat i hlas a přednést svůj postoj. Taková možnost mi připadá dostatečná,“ poznamenal.

Jednání zastupitelů k tomuto bodu tentokrát nepřineslo nijak bouřlivou debatu. To však bylo pravděpodobně zapříčiněno tím, že novelu jednacího řádu prozatím neschvalovali, ale pouze brali na vědomí shromažďování podkladů pro další projednávání. Postoj poloviny členů nejvyššího orgánu obce byl i přesto zdrženlivý. Z přítomných čtrnácti politiků se sedm vyjádřilo pro vzetí na vědomí, druhá polovina se zdržela.

„Je to plichta, takže nemusíme nic dělat, my ale stejně budeme. Vzhledem k tomu, že jsme na přípravu vynaložili už tolik úsilí, pokusíme se připravit výstižnější materiál, který třeba některým pomůže změnit názor,“ řekl Niedoba a pokračoval: „Pokud audiovizuální záznamy neprojdou, chceme alespoň prosadit uchovávání hlasových nahrávek, ať ulehčíme práci naší asistentce.“

Zda nový jednací řád nakonec Mostečtí schválí, by mohlo být známo na jejich zasedání v březnu.

Další zprávy z regionu